Махмурлукът е традиционен спътник на всички празници у нас. Сутрешният дискомфорт обаче е само една от последиците на прекалената употреба на спиртни напитки предишната вечер.

Не е тайна, че резултатът от многото обърнати чаши сам по себе си е доста негативен. Човек губи способността си да разсъждава нормално, зле се справя с каквото и да се захване, често изпада в депресия. Но и след изтрезняването, алкохолът продължава да създава проблеми. Според статистиката 75% от употребяващите спиртни напитки са изпитвали махмурлук поне един път, 15% са се сблъсквали с този проблем най-малко един път в месеца, 25% от студентите са били жертви на неприятните симптоми всяка седмица.

Какво е махмурлук?

Медицинското наименование на състоянието е веисалгия. Махмурлукът се проявява в един, няколко или всички изброени по-долу симптоми:

  • Обща отпадналост
  • Главоболие
  • Чувствителност към светлина и звуци
  • Повдигане
  • Загуба на апетит
  • Треперене
  • Повръщане
  • Умора
  • Слабост
  • Учестено сърцебиене
  • Повишено кръвно налягане
  • Обезводняване – сухота в устата, силна жажда
  • Тревожност
  • Лош сън

Най-разпространените симптоми са главоболието, слабостта и обезводняването, а най-рядък – треперенето. Тежестта и количеството им зависят от самия човек, но винаги важи правилото, че колкото повече е употребеният алкохол, толкова по неприятен е махмурлукът.

Биология на махмурлука

Когато алкохолът попадне в кръвоносната  ни система, той заставя хипофизата в мозъка да блокира образуването на вазопресин (известен като антидиуретичен хормон). Без него бъбреците отправят водата директно в пикочния мехур, а не в организма, на когото е необходима. Затова при употребата на спиртни напитки хората по-често посещават тоалетната.

Според изследванията след изпиването на 250 милилитра алкохол организмът извежда от 800 до 1000 милилитра вода. Тоест загубата на течности спрямо изпитото е 4:1. Този ефект отслабва, когато човек започне да изтрезнява, но при всички случаи го очаква неспокойна нощ, защото организмът му се нуждае от вода, която трябва да се набави.

Ефектът зависи от напитката

Различните видове алкохол водят и до различни симптоми на махмурлука. Това е свързано с факта, че някои спиртни напитки имат по-висока концентрация на странични продукти от ферментацията. Най-голямо количество от тях се съдържат в червеното вино, бърбъна, коняка, уискито и текилата. Бялото вино, ромът, водката и джинът обикновено имат по-малко такива съединения, затова и махмурлукът след тяхната употреба е по-лек. 33% от участниците в изследване, които са пили значителни спрямо теглото им количества бърбън, съобщили за силен махмурлук. А само 3% от изпилите същото количество водка, се оплакали от толкова силни симптоми.

Има ли логика в стратегията „клин клин избива“

Много хора вярват, че ако на другия ден изпият неголямо количество алкохол, ще преборят махмурлука и ще елиминират здравословните проблеми. Това донякъде е истина, но не съвсем. На следващия ден черният дроб все още преработва токсините, останали от алкохолния обмен в организма. Ако изпиете някаква спиртна напитка, за кратко време ще намалите дразнещите и причиняващи дискомфорт симптоми, но подлагате и без това претоварения черен дроб на допълнително изпитание.

Някои болкоуспокояващи средства са по-ефективни в борбата с махмурлука. Поне главоболието може да се намали.

Със сигурност сте чували, а и пробвали, най-различни средства срещу сутрешния дискомфорт, но ако искате напълно да го изключите от живота си, ще трябва първо да се разделите с алкохола. Само така ви е гарантирано свежо утро и пълноценен ден. Ако не можете да устоите на някоя и друга чашка, спазвайте мярката, защото всяко прекаляване скъпо се заплаща със здравословни проблеми и ниско самочувствие.

Сподели във Facebook