Здраве

2 Февруари 2020

Животът днес

Според учените 3-4 мандарини на ден правят чудеса за здравето. В сезона на студовете е много важно да осигурим на организма си големи количества витамини и фибри, което на първо място подсилва имунитета и помага на хората да се справят с инфекциите.

Защо трябва мандарините да присъстват на трапезата ни всеки ден:

Укрепват костите

Мандарините съдържат много микроелементи и минерали като калций, които заздравяват костите и подобряват състоянието на зъбите. Известно е, че полезните вещества в цитрусовите плодове много добре се усвояват от организма.

Подобряват състоянието на кожата

За гладка и еластична кожа е необходим много витамин С, който активно участва в образуването и синтеза на колаген. Организмът не можа сам да го изработва, затова той трябва да постъпва чрез храната. Идеален вариант са мандарините, които гарантират доброто състояние на кожата. Тези цитрусови плодове са богати и на бета-каротин, който активира процеса на регенерация на клетките и нормализира метаболизма.

Подсилват имунитета

Аскорбиновата киселина (витамин С) в мандарините помага в борбата с простудите. Като цяло този антиоксидант укрепва имунитета, но ако вирусът вече е попаднал в организма, помага за по-бързото оздравяване.

Намаляват килограмите

Американски учени доказаха, че мандарините помагат срещу наднорменото тегло, благодарение на съдържащия се в тях флавоноид нобилетин. Той стимулират изгарянето на мазнините.

Помагат на черния дроб

Нобилетинът в мандарините не допуска натрупването на излишни мазнини в черния дроб. Чернодробната стеатоза се причинява от прекомерна употреба на захар и въглехидрати, което често води до сериозни заболявания като хепатит, цироза и даже рак.

Сподели във Facebook