Авокадото се сочи като един от най-чудодейните плодове, а неговото масло - за могъщ подмладител.

Преди хиляди години ацтеки и маи са го използвали за лечение на най-различни болежки, а индианките са го нарекли „маслото на красотата“.

Хапването на поне едно авокадо седмично е чудесно за кожата, подобрява кръвообращението и поддържа хормоналния баланс.

Авокадото е в топ 10 на храните, които помагат за отслабване, когато се комбинира със здравословна диета и физически упражнения.

Маслото, получено от екзотичния плод, е изключително богато на ненаситени мастни киселини, калий, калций, магнезий, фосфор, витамини А, В, Е, С, К, фолати, фибри, фитостероли.

Авокадото е ценен източник на олеинова киселина, която помага за ускоряване регенерацията на клетките

и заздравяването на рани, бори се с микроби и инфекции. Именно високата ѝ концентрация помага за отслабване, тъй като засища и намалява апетита.

Авокадото пази сърцето и намалява холестерола. Маслото му е сред петте храни с най-високо съдържание на витамин Е – могъщия антиоксидант, който осигурява защита срещу увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Маслото е заредено и с много магнезий - едно от най-добрите природни вещества за отстраняване на тежки метали и токсини от тялото.

Витамините и минералите в чудодейното масло подхранват отвътре, но и отвън. То е едно от малкото, които лесно проникват дълбоко в кожата.

Маслото от авокадо е широко използвано в козметичната индустрия –

може да се открие в антиейджинг кремове, лосиони, шампоани, балсами за устни и дори в бои за коса.

То помага на кожата да генерира повече и по-силни клетки, стяга я и глади бръчките. Задържа влагата, хидратира и предпазва от изсушаване.

Маслото може да се използва както за подхранване и овлажняване, така и за почистване на грим.

Авокадовият продукт стимулира производството на колаген, което прави кожата еластична и забавя стареенето ѝ. Може да се използва като мазило за околоочния контур, тъй като намалява фините мимически линии.

Високото съдържание на фитостероли помага при възпалителни състояния на кожата като псориазис и екзема, тъй като маслото облекчава сърбежа. Обикновено се препоръчва при много суха кожа.

Авокадовото масло има естествен слънцезащитен фактор SPF 15 и образува предпазен слой, който държи на разстояние вредните лъчи.

Славата от векове му е като помада за косата, тъй като заключва влагата в косъма, стимулира растежа, премахва цъфтежите, съживява сухата и изтощена от боядисване грива и улеснява разресването. Може да се постои два часа с него преди миенето на косата, а може и няколко капки да се прибавят в шампоана или балсама.

Маслото е много полезно и за антицелулитни масажи. Към него може да се прибавят масла от лимон, хвойна, индрише, розмарин или лавандула за масаж на груба кожа и целулит. Или просто след плаж или вана може да се нанесе с лек масаж, тъй като придава на кожата кадифена мекота.

Истинското студено пресовано масло не е евтино – между 19 и 22 лева за 100 мл. Не е необходимо да се съхранява в хладилник. Преди използването му задължително се прави тест за алергия, като на ръката се втриват няколко капки.

Магазините за здравословно хранене предлагат и олио от авокадо, което е чудесно за салати и за добро храносмилане.

Сподели във Facebook