Учени от Медицинския университет в Масачузетс и Харвардския университет проведоха мащабно изследване, за да установят как начинът на хранене и най-вече на количеството белтъчини в приеманите продукти влияят върху срока на настъпване на менопаузата.

Оказало се, че когато растителните белтъчини са в достатъчно количество (около 3-4 порции) в менюто на жените, менопаузата не настъпва по-рано от нормалния срок – т.е. до 45-годишна възраст. Установено е, че между 5 и 10% от дамите се сблъскват с критическата възраст преди този срок. Според лекарите сериозните хормонални промени, случващи се в периода на менопаузата, а още повече при ранна менопауза, могат да предизвикат сърдечносъдови заболявания и остеопороза. Това често е съпроводено с влошено психическо състояние. Съвременната медицина успешно се справя с тези прояви на критическата възраст, въпреки това лекарите са единодушни, че колкото по-късно настъпи, толкова по-добре.

Затова американските специалисти проведоха изследване с участието на повече от 85 хиляди жени и установиха, че при тези от тях, в чието меню са присъствали растителни белтъчини (ядки, соя, тофу, пълнозърнести храни), менопаузата е настъпила по-късно в сравнение с жените, които избягват тези продукти. Според учените причината е в съдържащите се в растителните белтъчини аминокиселини. Що се отнася до белтъчините от животински произход, такава зависимост не е установена.

 

Сподели във Facebook