Здраве

18 Септември 2018

Животът днес

Съвременният човек все по-често подлага на изпитание зрението си. Часовете пред екрана на смартфона, таблета или монитора на компютъра дават своето негативно отражение. Според специалистите обикновени продукти могат да укрепят кръвоносните съдове и да активизират кръвообращението в очите.

Редица научни изследвания са доказали, че за качествено зрение и здрави очи трябва да употребяваме ежедневно продукти, богати на витамините А и С. Идеални в случая са морковите. Те съдържат бета-каротин, който в организма на човека се превръща в изключително ценния витамин А. Друг много полезен продукт, богат на витамин А, е телешкият черен дроб, който е известен като животинският аналог на моркова.

За подобряване на зрението лекарите препоръчват още да включим в менюто си портокали, яйца и боровинки. Те също осигуряват необходимите дози от витамините А и С.

В списъка с полезните за зрението продукти влиза и спанакът. Неговата употреба е много добра профилактика срещу катаракта и възрастовите проблеми със зрението. Не бива да пренебрегваме и мазните видове риба, които съдържат много омега 3 мастни киселини.

Очите обичат и бадемите. Те са богати на витамин Е, който е изключително важен антиоксидант, помагащ на зрението.

Сподели във Facebook