Отдавна е известно, че начинът на хранене може значително да повлияе върху кръвното налягане. Съвсем скорошно изследване обаче установи кои точно продукти хипертониците трябва да включат в менюто си, за да държат заболяването си под контрол.

1. Ягоди и боровинки

Научен експеримент доказа, че при хората, които редовно употребяват ягоди и боровинки, кръвното налягане е с 8% по-ниско. Ефектът се дължи на съдържащите се в тези плодове антоциани, които са мощни антиоксиданти.

2. Банани

Бананите са много богати на калий – минералът, който играе изключително важна роля при лечението на хипертония. Калият намалява количеството на натрия и понижава напрежението в стените на кръвоносните съдове. Калият се съдържа още в авокадото, динята, гъбите, сладките картофи, доматите, фасулът.

3. Цвекло

Сокът от цвекло може да понижи кръвното налягане. Изследване, проведено през 2015 г., установи, че ежедневната употреба на 1 чаша сок от цвекло м продължение на месец е понижила чувствително кръвното налягане при пациенти с хипертония.

4. Черен шоколад

Всекидневната употреба на 28 г висококачествен черен шоколад със 70% съдържание на какао може да понижи кръвното налягане.

5. Киви

Благодарение на биоактивните вещества и витамин С кивито също помага на хора с хипертония.

6. Диня

Сочният плод също е ефективен при високо кръвно налягане, защото съдържа аминокиселината цитрулин, която помага за изработването на азотен оксид. Той отпуска кръвоносните съдове и увеличава гъвкавостта на артериите.

7. Овес

Той съдържа бета глюкан – водноразтворими фибри, които понижават нивото на холестерола и нормализират кръвното налягане.

8. Листни зеленчуци

Те са богати на вещества, които помагат да се държи кръвното налягане под контрол. Към листните зеленчуци принадлежат зелето, салатата, спанакът, копърът и др.

9. Чесън

Той не само е природен антибиотик, а и някои изследвания показват, че увеличава производството на азотен оксид. Съединението помага да се отпуснат гладките мускули и разширят кръвоносните съдове.

10. Пробиотици

Последни изследвания доказаха, че редовната употреба на пробиотици може да окаже положително влияние на високата кръвно налягане.

11. Леща

През 2014 г. учени проведоха експеримент с лабораторни мишки и установиха, че лещата може да понижи нивата на кръвното налягане и на холестерола.

12. Нар

Всекидневната употреба на 1 чаша сок от нар в продължение на 28 дена чувствително понижава високото кръвно налягане.

13. Канела

Канелата става все по-популярна като една от най-здравословните подправки. Скорошно изследване установи, че употребата ѝ може да нормализира кръвното налягане.

14. Шам фъстък

Учени стигнаха до извода, че употребата на шам фъстък помага да се стабилизира кръвното налягане в стресовда ситуация.

Заедно с тези съвети учените напомнят, че хората с високо кръвно налягане не бива да употребяват готварска сол, кофеин и алкохол.

 

Сподели във Facebook