Мъжката брада се оказа резервоар на огромно количество микроби, между които и потенциално опасни. Те са повече дори от живеещите в козината на домашните кучета, заявиха учени от Швейцария. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание European Radiology.

Първоначално специалистите решили да установят колко са чисти скенерите в обикновените болници. Техният интерес бил провокиран от факта, че тези апаратури редовно се използват за изследване на животни, защото ветеринарните клиники не разполагат с тях. Учените открили, че скенерите, на които се изследват и кучета, са по-чисти от тези, използвани само за хора. След това специалистите взели проби от брадите на 18 мъже и ги сравнили с проби на 30 кучета от различни породи. В резултат се оказало, че при хората бактериалното замърсяване е много по-голямо в сравнение с това при животните.

Според авторите на изследването от 30 домашни кучета, които редовно се извеждат на улицата, микроби в неголямо количество са открити при 23. Докато при абсолютно всички участници в проучването брадати мъже на възраст от 18 до 76 години било констатирано високо ниво на замърсяване. Що се отнася до потенциално опасни микроорганизми, те били открити при 7 от 18 мъже (38%) и при 4 от 30 кучета (13%).

Сподели във Facebook