Учени направиха сензационно съобщение - оказва се, че в кръвта на много хора се съдържат микроскопични пластмасови частици, съобщава The Guardian. Те били открити не в един, а у 80% от участниците в изследването – при 17 от 22 доброволци.

Специалистите доказаха, че частиците могат да се движат из тялото на хората и дори да се натрупват в някои органи. Учените сериозно са разтревожени, защото вече е доказано, че микропластмасата може да увреди клетките в организма, което всяка година води до милиони случаи на преждевременна смърт.

Преди време експерти установиха, че хората поглъщат пластмасови отпадъци чрез храната и водата, а може да бъдат и вдишани.

След проведените наскоро кръвни изследвания учените установиха, че половината от съдържащата се в образците пластмаса е РЕТ, която се използва за производство на бутилки за минерална вода и безалкохолни напитки, за контейнери, опаковки на бисквити, полиестерни влакна. Една трета от образците съдържали полистерол, от който се произвеждат опаковки за хранителни продукти. А в една четвърт от образците специалистите открили полиетилен, използван също за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, кутии за сладолед, сокове, опаковки на шампоан и почистващи препарати и др. При някои участници в изследването са засечени по няколко различни пластмаси.

Сподели във Facebook