Здраве

26 Март 2023

credoweb bg

Всички сме чували, че червеното вино е полезно за здравето, затова и смело пълним чашите до горе. Научен факт ли е обаче или просто мит? За добрата слава на червеното вино можем да благодарим на французите - през 90-те години на ХХ. век научни изследвания отделят специално внимание на френското вино и откриват, че онези, които ценят ежедневната му дегустация, имат повишен имунитет. Оказва се, че за това е „виновна“ чудодейната активна съставка ресвератрол, която днес се смята за най-мощния антиоксидант. За нещастие, в една чаша вино се съдържа само 0,2 мг ресвератрол, което означава, че трябва да изпием 150 чаши вино, за да си набавим необходимата дневна доза от около 30 мг. Това би било непостижимо предизвикателство дори за най-опитните консуматори... ​

​Е, макар и алкохолната кауза да е загубена, винаги можем да открием ресвератрол в редица растения като червено грозде, нар, боровинки, японска пача трева, сурово какао, фъстъци, шамфъстък, малини и черници. ​

Престижното списание „Форбс”  обяви ресвератрола за продукт №1, който помага за отслабване, без да се спазват строги диети. Става въпрос за това, че ресвератролът влияе на метаболизма, понижава нивата на кръвна захар и подобрява чувствителността на клетките към инсулина. Освен това той  подобрява обмяната на мазнините и повишава термогенезата. По този начин се ускорява изгарянето на повече калории.

Важен ефект от приема на ресвератрол е подобряването на паметта и концентрацията. С негова помощ могат да бъдат забавени свързаните с остаряването на клетките в мозъка процеси. Прилаган в комбинация с други антиоксиданти той предпазва сивото вещество от оксидативен стрес.

Подобряването на работата на сърцето също е част от регистрираните ефекти на ресвератрол върху организма. Това се дължи на понижаването на общия и нископлътностния холестерол, намаляването на кръвната захар, серумните липиди и други метаболитни параметри. Заключението е на доц. Светослав Ханджиев, специалист по вътрешни болести и диетолог, в негов доклад от 2019 г. Той отбелязва, че в кардиологичната клинична практика ресвератролът се използва с профилактична цел в комбинация с диетичен режим.

Същевременно публикация в авторитетното списание JAMA сочи, че продължителният прием на антиоксиданта понижава систолното артериално налягане (горната граница).

А грижата за имунната защита е целогодишно начинание, с което подготвяме организма за сезонните вирусни атаки. Доказано е, че най-добрият щит се изгражда с помощта на антиоксиданти, от които начело на класацията стои ресвератрол.​

​Познат като най-мощният антиоксидант в природата, ресвератрол е активната съставка в специализираната добавка Resvirol. Нейният прием се препоръчва като профилактично средство за повишаване защитните сили, при възстановяване на организма след боледуване, при активно спортуващи и хора с метаболитни заболявания и захарен диабет тип 2. Ресвератрол се смята и за тайната съставка в еликсира за вечна красота, тъй като доказано спомага anti-aging процеса.

Препоръчителният прием на Resvirol e по 1-2 капсули дневно с храната в продължение на 3-4 месеца. Екстрактът е извлечен от корените на японска пача трева. В една капсула от 50 мг се съдържа 25 мг транс-ресвератрол.

Ресвирол се препоръчва при активно спортуващи хора, на които им престои голямо натоварване, дозата може да се увеличи преди пика на натоварването.

Подходящ е:

  • при здрави активно спортуващи хора;
  • при подпомагане на анти-ейджинг процеса;
  • за хора, които ще провеждат профилактичен курс за повишаване имунната защита, особено в сезон на грип;
  • след прекарано заболяване за възстановяване на организма;
  • за хора с метаболитни заболявания и захарен диабет тип 2;
  • за хора в риск от дегенеративни мозъчни заболявания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook