Здраве

10 Ноември 2016

6049

Животът днес

 

Миомата на матката е изключително разпространена, но много жени са в плен на някои заблуди относно това заболяване. Затова и специалистите отдавна развенчаха митовете за миомата.

Кои са най-разпространените заблуди и каква е истината:

Мит 1. Миомата е рак или може да се изроди в рак.

Истината:

Миомата е доброкачествен тумор, при това единственият, при който е възможно обратно развитие, т.е. да намали размерите си и дори да изчезне.

Мит 2. Миомата е рядко заболяване, от което страдат само млади жени и по време на климакса тя се стопява сама.

Истината:

По данни на Световната здравна организация при 50% от жените между 35 и 50 години е диагностицирана миома на матката. Този тумор се среща и сред младите, и сред жените в менопаузата, но най-често след 35-годишна възраст. Няколко години след настъпването на менопаузата миомата може да „изсъхне”, но за съжаление това не се случва винаги.

Мит 3. Миомата винаги е придружена със симптоми. Няма миома без болки и кръвотечение.

Истината:

Много зависи от локализацията на тумора. Някои миоми причиняват неприятни усещания по-често, но понякога те се развиват без симптоми, дори и при достигане на големи размери. Много често миомата се открива при профилактичен преглед.

Мит 4. Няма профилактика срещу образуването на миома.

Истината:

Миомата може да се излекува лесно, ако се открие в ранен стадий. Необходимо е само жените да се преглеждат от гинеколог два пъти годишно, а при наличие на други женски заболявания на всеки 3 месеца. На всеки 6 месеца е препоръчително изследване с ултразвук на органите в малкия таз. Освен това жените трябва да избягват затлъстяването, абортите и да се постараят да родят първото си дете до 25-годишна възраст или в краен случай да се предпазват с помощта на орални контрацептиви.

Мит 5. Продължителната употреба на противозачатъчни допринася за образуването на миома.

Истината:

Точно обратното е. Но само ако оралните контрацептиви са подбрани правилно - не по съвети на приятелки или форуми в интернет, а по лекарско назначение.

Мит 6. Миомата винаги изчезва сама.

Истината:

Това е най-опасната заблуда. Много жени вярват в този мит, защото по време на климакса често се наблюдава обратно развитие на миомата, но да се разчита на изчезването на тумора от само себе си е много рисковано за здравето. Миомата трябва да се лекува. И колкото по-рано, толкова по-добре. Когато тя е с малки размери и не безпокои пациентката, лекарите изписват хормонални медикаменти за нормализиране на функцията на яйчниците.

Мит 7. Жена с миома не може да роди.

Истината:

Много жени с миома раждат, но по време на бременността е необходимо постоянно наблюдение от лекар и изпълнение на всички негови препоръки. Миомата увеличава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Мит 8. За да изчезне миомата, трябва да се забременее.

Истината:

Вярно е обратното - по време на бременност миомата често се увеличава и може да предизвика усложнения. Затова се налага постоянен лекарски контрол. При наличие на миома е необходима специална предварителна подготовка за бременността.

Мит 9. Миомата се лекува само оперативно.

Истината:

По-рано миомата действително се лекуваше само оперативно, но в днешно време операция се прави само в сложни случаи: ако миомата расте бързо, туморът е много голям, има кръвотечение и анемия или туморът нарушава функцията на други органи. Сега се прилагат редица алтернативни методи - от малки инвазивни интервенции (емболизация на маточните артерии) до съвременни препарати. Под тяхно влияние размерът на миомата намалява и нейният растеж спира за минимум 6 месеца. Изчезват и другите симптоми на заболяването.

Сподели във Facebook