Шведски специалисти опровергаха митовете за полезните ефекти от употребата на млечни продукти. Учените провели експеримент, продължил 20 години, в който участвали 100 000 души на средна и над средна възраст. Сред тях имало такива, които употребяват млечни продукти и такива, които ги избягвали. Оказало се, че участниците в експеримента, които изпивали над три чаши мляко на ден, два пъти по-често се сблъсквали с фрактури на костите в сравнение с хората, които игнорирали млечните продукти. Учените обяснили този факт със съдържащата се в напитката лактоза. В организма тя се разпада, а един от компонентите ѝ – галактоза, предизвиква преждевременно стареене и смърт.

Сирената също се компрометираха. Според специалистите, ако сравним един килограм от някакво сирене с един килограм пържоли, във вторите ще се окаже по-малко количество холестерол. Млечният продукт води до запушване на артериите, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

Още един недостатък на сирената се оказва по-голямото количество сол, която лишава организма от калций. Диетолозите са убедени, че най-вредно е прекалено обработеното сирене, защото в него не са останали никакви полезни компоненти.

Сподели във Facebook