Достатъчната употреба на мляко и млечни продукти предпазва от различни хронични заболявания, доказаха учени от Испания. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Advances in Nutrition.

Специалистите обръщат внимание на факта, че през XXI век преждевременната смъртност от неинфекциозни заболявания се е превърнала в бич за човечеството, особено в страни със средно и ниско ниво на доходите. Там на нея се падат 75% от смъртните случаи. Основните причини са сърдечносъдови, онкологични и хронични респираторни заболявания, като един от рисковите фактори е нездравословното хранене.

Според испанските учени млякото и млечните продукти съдържат много хранителни вещества и зареждат организма с белтъчини, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, витамин А, рибофлавин, витамин В12 и пантотенова киселина. Проблемът е, че употребата на млечни продукти по света намалява, защото техните предимства напоследък се поставят под съмнение. Популярност набират растителните млека – от овес, соя, ориз, бадеми и т.н. В резултат много хора не консумират дори необходимия минимум от млечни продукти.

За да направят своите изводи, испанските учени анализирали данните за ролята на млякото и млечните продукти в профилактиката на хроничните заболявания и тяхното влияние върху смъртността. Оказало се, че те не повишават риска от преждевременна смърт. Освен това употребата на млечни продукти с понижена масленост намалява опасността от появата на метаболитен синдром, на диабет тип 2, от исхемична болест на сърцето и от инфаркт. Млечните продукти понижават риска и от рак на дебелото черво и на пикочния мехур.

Сподели във Facebook