Учени от университета „Бригъм Йънг“, САЩ, проведоха изследване и установиха как маслеността на млякото влияе върху биологичната възраст на човека. Оказало се, че обезмасленото, за разлика от това с висока или понижена масленост, не води до скъсяване на теломерите. Това са крайните участъци на хромозомите, от чиято дължина зависи скоростта на стареене. Негативни външни фактори като пушенето, могат да ускорят процеса на скъсяването им, а това означава, че организмът е износен, пише изданието The Daily Mail.

За да стигнат до този извод, специалистите проследили данните на около 6000 души. Оказало се, че повишаването на маслеността на млякото с 1% състарява ДНК с над 4 години. Според учените наситените мазнини в млякото стресират клетките, увреждайки ги и помагайки за гибелта на тъканите.

Изследването установило още, че хората, които изобщо не употребяват мляко, живеят по-дълго в сравнение с тези, които пият обезмаслено мляко.

Сподели във Facebook