В днешно време хормоналните промени при жените започват по-рано, отколкото при техните майки и баби... Разпадането на колагена и еластина в кожата я прави по-податлива към набръчкване и акне. От по-слабото производство на мазнини кожата става по-суха и отпусната, а косата и ноктите растат по-бавно.

С остаряването отслабва функцията на яйчниците, а намаляването на естрогена и прогестерона води до разреждане на плътността на костите. Храносмилането и метаболизмът се забавят. Това поражда по-голяма склонност към напълняване. Когато жените не изглеждат добре, те се чувстват зле.

Специалистите предлагат някои съвети за справяне с промените, които настъпват през менопаузата:

* Осигурете си достатъчно магнезий и витамин D. Калцият действа в комбинация с витамин D за заздравяване на костите, косата и ноктите. Специалистите обръщат внимание, че калцият се поема от много храни и приемането на добавки от калций поставя в риск някои жени от получаване на инфаркт.  

За да съхраните калция в организма си, приемайте достатъчно магнезий. Той балансира калция в костите. Не е случайно, че храните, които съдържат най-много калций, съдържат и много витамин D – риби, като сьомга, скумрия, пъстърва, листни зеленчуци и млечни продукти.

Разбира се, най-естественият източник на витамин D е слънцето, затова се излагайте на слънчевите лъчи, без да прекалявате, за да намалите риска от рак на кожата.
* Най-добрият начин за хидратиране е да се пие чиста вода. Важно е да се използва и хидратиращ крем за тяло.
 
* Яжте много протеини и листни зеленчуци, които засищат и дават енергия. Приемайте много богати на антиоксиданти храни, които пазят от болести и преждевременно остаряване. Такива храни са домати, чесън, боровинки, броколи, грозде и спанак. При хората във възрастовата група от 50 до 60 г. се наблюдават значими промени в нивото на хормоните, особено при жените.
Около 50-те години много от представителките на слабия пол навлизат в периода на климактериума, цикълът им спира и организмът започва да произвежда по-малко естроген. Климактериумът често е придружен от горещи вълни, смущения в съня и резки промени в настроението.

  • Спортът притъпява симптомите на климактериума. Едно проучване на университета в Гранада, Испания, показва, че процентът на жените с тежки оплаквания от климактериума намалява с ¼, ако те спортуват. И обратно - броят на неспортуващите жени от контролната група нараства с 9% в рамките на една година.

Доказано е, че здравословната диета, съчетана с физическа активност, може да направи симптомите на менопаузата по-поносими.


Ето някои храни, които трябва да се избягват през този период от живота:

Алкохол
Менопаузата е стресираща и понякога жените успокояват нервите си с алкохол, но той само засилва промените в настроението и причинява умора. За да избегнете неприятни изблици на лошо настроение, ограничете приема на алкохол до 1 чаша дневно.
 
Мазно месо
През менопаузата жените са склонни към напълняване и единственият начин да се избегне трупането на килограми е да се изключат нездравословните мазнини и да се правят физически упражнения. Откажете се от мазните храни, особено тези с наситени и трансмазнини. Яжте само нетлъсто месо, обезмаслени млечни продукти, ограничете маслото, сирената и пържените храни. За да запазите фигурата си, използвайте повече зехтина и други здравословни мазнини.

Сол и захар
Намалете приема на сол и захар. Прекаляването със солта причинява високо кръвно налягане, а нейното съдържание в обработените храни увеличава риска от ракови заболявания. От приема на сладки храни жените стават мързеливи и отпуснати, захарта се трупа директно по бедрата им и също така унищожава полезните вещества, постъпили в организма от здравословни храни.

Въглехидрати
През менопаузата е добре да се изключи приемането на вредните въглехидрати, които засилват чувството за умора и лошите настроения. Избягвайте пастата, белия хляб, ориза и картофите. Всички обработени храни с въглехидрати с високо съдържание на глюкоза повишават, а веднага след това и рязко намаляват нивото на кръвната захар. Тези промени в стойностите причиняват умора, напълняване и диабет. От друга страна, приемът на полезни въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, укрепват здравето и контролират теглото. Направете си списък на полезните и вредните въглехидрати и се придържайте към него.
 
Кофеин
През менопаузата жените се оплакват от топли вълни и безсъние, затова намалете приема на кофеин. Избягвайте да пиете кафе или силен чай преди лягане. Обикновено кафето се пие със захар и сметана, които са вредни за организма.

Силни подправки
Менопаузата и пикантните подправки са лоша комбинация. Някои подправки засилват топлите вълни. Това се отнася особено за обработените овкусители.

Сподели във Facebook