Само преди дни специалисти от Американското онкологично общество в Атланта установиха, че навикът да се употребяват горещи напитки почти два пъти увеличава риска от рак на хранопровода. Според експертите обаче това не е новина, а отдавна известен факт. Доказано е, че в страните, чиито жители имат традицията да пият горещи напитки като чай (Латинска Америка, Близкия Изток) заболеваемостта от рак на хранопровода и лигавицата на устната кухина е най-висока. Затова чай трябва да се пие, когато температурата му е 40-60 градуса.

Други навици, които водят до появата на онкологични заболявания, са злоупотребата с алкохола и пушенето. При любителите на никотина рискът от рак на белите дробове и панкреаса е много по-висок в сравнение с хората, които не пушат. А спиртните напитки провокират рак на черния дроб.

Изследване на учени от университета в Южна Калифорния доказа, че слабостта към месо и сирена може да предизвика рак на стомашно-чревния тракт. Опасността е четири пъти по-голяма. Специалистите обаче не препоръчват съвсем да се откажем от тези продукти, а да ги употребяваме умерено.

Кафето на гладно се оказва рисков фактор за появата на рак на стомаха.

Безсънието е още една причина хората да се сблъскат с онкологично заболяване. През нощта организмът синтезира мелатонин – хормон, регулиращ денонощния цикъл. Неговият дефицит, който се наблюдава при хората, които не спят през нощта или късно си лягат, може да стане причина за различни здравословни проблеми, между които и рак на гърдата.

При хората, които прекалено много седят, рискът от появата на рак на дебелото черво е по висок с 24%. Това още веднъж потвърждава ползата от движението и активния начин на живот.

Сподели във Facebook