Здраве

19 Януари 2010

1955

Животът днес

Най-вредните храни

Отдавна не е тайна, че неправилното хранене е директният път към сърдечносъдовите и заболяванията на стомашно-чревния тракт, към затлъстяването с всичките му последици и в крайна сметка значително съкращава живота на човека.

Затова и специалистите се опитват да предпазят хората от храни с доказано вреден ефект. Ето последните им заключения. 

1. Дъвчащите бонбони. Те съдържат голямо количество захар, която съсипва  зъбите, както и различни химически добавки, оцветители и др.

2. Чипсовете. Независимо дали са царевични или картофени, те са много вреди за организма. Чипсовете са смес от въглехидрати и мазнини, подправени с оцветители, вкусови заместители, поднесени в красива опаковка.

3. Газираните напитки. Или поне повечето от тях. Те са смес от захар и химически добавки. А газът помага по-бързо да се разпределят из организма вредните съставки.

4. Шоколадовите десерти. Това е огромно количество калории в съчетание с химически добавки и генномодифицирани продукти, ароматизатори и оцветители.

5. Колбаси, кренвирши. Различните месни деликатеси са много вредни за човешкия организъм. В тях има много скрити мазнини, които са прикрити от заменители на вкуса и ароматизатори.

6. Мазно месо. То води до образуването на холестеринови плаки върху кръвоносните съдове, което ускорява процеса на стареене на организма и предизвиква сърдечносъдови заболявания.

7. Майонеза. Тя е много калоричен продукт, съдържа много мазнини и въглехидрати. Повечето производители не се притесняват да добавят сериозно количество оцветители, ароматизатори, подсладители и др. Кетчупът и различните сосове също влизат в тази група.

8. Сухите супи. В тях има само химия, затова ги избягвайте.

9. Сол. Тя играе голяма роля в човешкия организъм. От нея не бива да се отказваме, но трябва да ограничим употребата й.

10. Алкохол. Той е много калоричен и има странични действия – пречи на усвояването на витамините и понижава имунната защита на организма.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79