Здраве

15 Декември 2017

Животът днес

Задава се празничният маратон, а българинът по традиция го свързва с обилните трапези. Затова диетолозите всяка година предупреждават за щетите, които можем да нанесем на организма си, прекалявайки с някои продукти. Кои са най-вредните, които е препоръчително да заменим или изключим от менюто си:

1. Майонеза

Изключително мазна, много калорична, и в големи количества на празничните трапези, майонезата определено заема първото място между продуктите, които трябва да избягваме. По-добре да я заменим със сметана или кисело мляко.

2. Мандарини

В неголеми количества това е много полезен плод. Но когато прекалим, както обичаме през зимата, те могат да предизвикат алергия, киселини или пристъп на гастрит.

3. Мазно месо

Само по себе си то е вредно, а в съчетание с алкохол често довежда до проблеми с черния дроб и стомаха. Известно е още, че в пърженото и печено месо се съдържат канцерогенни вещества. По-добре се ориентирайте към пиле или пуйка. Може да помислите още за блюда с телешко месо или заек.

4. Газирани напитки

В един литър подсладена газирана напитка се съдържа около 100 грама захар и над 400 калории. Какъв смисъл има да пазите диети и да отслабвате преди празниците, ако веднага след това качите килограмите. Да не забравяме за оцветителите, въглеродния диоксид и ортофосфорната киселина, която присъства в газираните напитки и „измива“ организма от калция. Пакетираните плодови сокове не са по-добра алтернатива, защото в тях също има много захар и консерванти.

5. Мариновани продукти

Маринованите зеленчуци са по-вредни от солените си аналози. В тях на първо място се използва оцет, който дразни лигавицата на стомаха, а полезни бактерии и витамини липсват. Диетолозите препоръчват солените туршии. Известно е, че киселото зеле например съдържа много витамин С.

Сподели във Facebook