Най-зле сме по дентално здраве в Европа

Вероника ХРИСТОВА

Денталното здраве на българина е показател, който ни поставя на едно от последните места в Европа, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов по време на национален форум по дентална медицина в Плевен.

Данните показват, че 96% от населението у нас има нужда от някакъв вид дентална помощ според степента на уврежданията. Парите за дентално здраве обаче са крайно недостатъчни, посочи Миланов. През 2014 г. за тази дейност са заложени 120 млн. лв., което е едва 3,7% от общия бюджет на НЗОК, пресметна той.

„Към момента пакетът стоматологични услуги за хората над 18 г. е крайно недостатъчен – две дейности и един преглед. Освен това всички дейности се доплащат. Пенсионерите пък нямат възможност да получат никакво дентално обслужване, свързано с възстановяване на липсващи зъби. Ние от БЗС единствени защитаваме интересите на пациентите, като се борим за налагането на различни профилактични програми не само за деца, но и за възрастни”, каза председателят на зъболекарския съюз.

По думите му малко по-добре стоят нещата при лечението на пациентите под 18 г. и в това отношение България е достигнала средните за Европа нива.
„Четири дейности, в това число и лечението на усложненията на кариеса, са напълно достатъчни децата да бъдат излекувани. Тук обаче основна роля имат и родителите, които са отговорни за здравето на децата си”, поясни Миланов.

Той припомни, че в момента България е единствената страна в ЕС, която отделя целеви средства за профилактична програма, каквато е силанизирането на малките пациенти. Това е профилактика срещу кариеси, при която зъбите се покриват с тънък слой предпазващ препарат.

„Тази година програмата навлиза в последния си етап и се надявам, че въпреки тежкото финансово състояние в здравната сфера ще се намерят средства за нейното финализиране. За първи път ще има завършила подобна програма, която ще послужи като една добра база за сравнение и оценка. Ефекта от нея очакваме да видим през следващите 5-6 години”, обясни Миланов.

Целта на програмата е 50% от 5-6-годишните деца и 70% от 12-годишните да нямат кариеси. Амбицията за 18-годишните е 80% да нямат извадени зъби.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 95