НДК стана домакин на Международния ден на йога

На 21 юни България се включи в отбелязването на Международния ден на йога, а НДК стана център на нетрадиционния празник. Това беше договорено неотдавна на специална среща между директора на двореца Мирослав Боршош и посланика на Индия в България Н. Пр. Раджеш Сачдева. Тогава двамата обсъдиха потенциалните възможности за представяне на индийската култура в НДК. Мирослав Боршош е категоричен, че дворецът е отворен за всяко начинание, което подпомага личностното израстване и междукултурния диалог.

На събитието плеяда от най-добрите учители, представители на известни школи по класическа йога от цяла България, демонстрираха практики, а желаещите можеха да се упражняват или просто да слушат и наблюдават. Учени-практици изнесоха лекции по различни теми, засягащи същността на йога. Бяха представени още холистичната наука за здравето аюрведа, йога за деца и йога за бременни. 

Залите на НДК бяха отворени за всички заинтересовани от даровете на йога. Във фоайето пред залите щандове предлагаха изданията на различните йога школи, дребни сувенири, туристически пакети за Индия и др. Участниците в събитието можеха да опитат индийска вегетарианска, континентална и веганска храна.

Празникът завърши с музикално-танцовото представление на индийската класическа танцьорка на катхак Свати Тивари и музикантите: Акхилеш Бхат (табла), Нафис Ахмед (саранги), Инду Триведи (вокал/хармониум) и Фатех Али (ситар), които дойдоха от Индия специално заради събитието.

“Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Аз лично съм скромен практик по йога, но тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и сериозна интелектуална и научна насоченост за изучаването на ползите от йога”, каза посланикът на Република Индия Н. Пр. Р. К. Сачдева.

Международният ден на йога се организира от посолството на Република Индия със съдействието и подкрепата на редица правителствени и неправителствени организации и институции с активното участие на най-важните йога центрове и организации в България. 

Под патронажа на Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева бяха определени специален комитет и координатор на събитието, които се грижиха за осъществяването на цялостната му организация и реализация. Съответни структури бяха формирани и в градовете, които се присъединиха към честването в НДК.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 151