Здраве

26 Април 2010

2432

Животът днес

Нов метод в естетичната хирургия

С д-р Борислав Кирчев, акушер-гинеколог и мезотерапевт, разговаря Вася Дерменджиева

- Д-р Кирчев, разкажете ни за новата техника в областта на естетичната медицина - Self Regenerin, с която отскоро се занимавате.

- Self Regenerin е нова техника, която е представена за първи път в Париж през 2007 г. по време на Международния конгрес на дерматолозите и пластичните хирурзи. Оттогава се прилага във Франция, а по-късно и в Азия, САЩ, Испания.

Тя се нарича още Regenarc, или инжекции със собствен колаген, тромбоцити или PRP (плазма, богата на тромбоцити). Инжектирането на собствени тромбоцити се използва като физиологичен филер, който ревитализира цялото лице, намалява бръчките и тонизира кожата без оперативна намеса или въвеждане на чужди тела. Ефектът от подмладяването придава напълно естествен вид на лицето.

Тази техника в естетичната медицина се използва успешно от 10 години и в традиционната хирургия (офталмология, сърдечна, ортопедична) за по-лесно заздравяване на рани.

- Какво представлява самата процедура?

 - Най-общо казано, инжектира се вещество, получено от клетки на пациента, т.е. няма наличие на чуждо тяло. В случая става въпрос за екстракт от концентрирани тромбоцити. Тромбоцитите са един от трите вида клетки в кръвта , които съдържат фактори на клетъчния растеж и стимулират производството на колаген и хиалуронова киселина от кожните фибробласти.

Самата процедура се извършва амбулаторно, без да е нужен болничен престой или период на възстановяване. Всичко започва с обичайното вземане на кръв от вената на ръката. Взетата кръв се поставя в епруветки и веднага се центрофугира в продължение на 5 минути, така че да се отдели плазмата, богата на тромбоцити.

 След активирането им тромбоцитите се инжектират със спринцовка с много фина игла в онези участъци от лицето, които трябва да се третират, например при назолабиални бразди, бръчки от външната страна на очите (тип „пачи крак”), ръцете, деколтето и др.

 - Защо методът Self Regenerin e по-добър от други козметични процедури?

 - При Self Regenerin продуктът е 100% биологично съвместим, тъй като е приготвен от собствени клетки, затова и опасността от алергични реакции, непоносимост или отхвърляне е сведена до минимум.

Друг плюс е този, че техниката се отличава с безболезненост и липса на вторични ефекти. Освен това лесно се набавя достатъчно количество продукт, което е удобно за третиране на цялото лице.

- Има ли някакви неудобства, които е възможно да изпитат клиентите, подложили се на тези терапия?

- Убожданията са повече от едно и продължават половин час. Инжекцията може да предизвика усещане за затопляне или леко подуване до 4 часа след манипулацията. За да се предотврати подуването, след манипулацията може да се сложи лед върху лицето. Както при всяко инжектиране, има малка вероятност да се появи леко кръвонасядане.

- За кого са подходящи процедурите Self Regenerin?

- Идеалният кандидат за тази техника е всяка жена на възраст от 45 до 55 години, при която се наблюдава намаление в производството на естрогените или при която се проявява непоносимост към чужди тела, каквито има в класическите козметични продукти. В тази възрастова граница резултатите са отлични. При мъжете идеалният кандидат е всеки мъж на възраст от 50 до 60 години, пушач или бивш пушач, или такъв, чиято професия налага излагане на слънце.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117