Здраве

20 Август 2020

credoweb bg

Мутация на коронавируса може да е много по-заразна, но не и толкова смъртоносна, колкото първоначалния щам.

Хипотезата е на световноизвестен вирусолог от Сингапур. От Световната здравна организация предупреждават, че най-уязвими от новата вълна на зараза са 20-, 30- и 40-годишните

D614G - новата мутация на коронавируса, може да се окаже причина за големия брой заразени и по-ниската смъртност през последните седмици.

Според статистиката през последните седмици, тази мутация се разпространява много повече, особено в Европа. Не знаем със сигурност, но има съвпадение, смъртността в Европа започна да намалява, заяви Пол Тамбия, консултант в Националния университет в Сингапур, цитиран от БНТ.

Мутацията е засечена в лаборатории още през февруари. От Световната здравна организация заявяват, че засега нямат доказателства тя да е довела до по-тежки симптоми.

„В интерес на вируса е да заразява повече хора, но не и да ги убива, защото вирусът зависи от гостоприемник, за да се храни и да живее“, отбеляза Пол Тамбия.

Учените призовават тези предположенията да не се приемат като успокоение.

Епидемията се променя постояннo

„Сега 20-, 30-, 40-годишните са най-големите разпространители на вируса. При тях заразата протича със слаби или без никакви симптоми. Но това увеличава опасността да бъдат заразени най-рисковите групи“, подчерта Такеши Касаи, регионален директор към СЗО.

С над 4,5% се наблюдава скок на заразените и при деца от 5 до 14 години, както и във възрастовата група между 15 и 25 години.

Заразените от COVD-19 в света вече са почти 22 милиона. Излекуваните - около 14 милиона. Пандемията отне живота на почти 774 хиляди души.

 

Сподели във Facebook