Учени от университета в Кеймбридж установиха, че възрастните хора не прекаляват с физическата активност. Изследването, проведено във Великобритания, обаче доказа, че при редовно спортуващите рискът от преждевременна смърт е намален почти два пъти, пише British Medical Journal.

Учените анализирали данните на 14 599 мъже и жени на възраст от 40 до 79 години, чието здравословно състояние било изследвано в периода между 1993 и 1997 г., след което били наблюдавани до 2016 г. Резултатите показали, че по-високото ниво на физическа активност и нейното увеличаване през годините са свързани и с увеличена продължителност на живота.

Специалистите установили, че при хората, които не били физически активни в началото на изследването, но с времето започнали за изпълняват нормата на Световната здравна организация – 150 минути на седмица, рискът от смърт като цяло бил понижен с 24%, а от сърдечносъдови проблеми – с 29%, от рак – с 11% в сравнение с хората, които водели застоял начин на живот. Този резултат може да се постигне при физическа активност, която отнема 20 минути на ден.

Най-добри резултати показали участниците в изследването, които отделяли за спорт по 300-450 минути на седмица.

Сподели във Facebook