Здраве

7 Октомври 2014

2958

Животът днес

Новостите в онкологията дават шанс на хиляди пациенти

Фармацевтичната компания „Бьорингер Ингелхайм” работи върху лечебна ваксина срещу белодробен рак

В Мадрид в края на септември се събраха специалисти по злокачествени заболявания от цяла Европа на своя редовен научен конгрес, за да обменят информация за напредъка в диагностиката и лечението на рака. Отдавна усилията и на лекарите, и на фармацевтичните компании са насочени към овладяването на най-разпространените онкозаболявания, които убиват милиони хора по целия свят. През последното десетилетие медицината отбеляза значително настъпление срещу туморите, но в много области решаващата битка тепърва предстои.

Защо е толкова трудно ракът да се лекува дефинитивно?

На първо място, не става въпрос за едно заболяване, дори когато е засегнат определен орган. Това означава, че можете да имате доста различни форми на рак на белия дроб например. Затова точната диагноза отдавна не се изчерпва със снимка или обикновена биопсия. 

На второ място, все още злокачествените заболявания при мнозинството от пациентите се откриват в напреднал стадий, когато вече организмът е обхванат от метастази. При някои форми на заболяването ранното откриване се оказва обективно много трудно. Така е например при рак на панкреаса, на яйчника, при част от туморите на белия дроб. При тези заболявания дълго време може да няма оплаквания, нито промени в кръвните показатели, дори човек да посещава редовно профилактични прегледи. При други видове рак късното откриване е въпрос на пропуски във вниманието към собственото здраве. Например професионално проведените прегледи и изследвания на гърдите, на простатата, на матката, на дебелото черво, на ларинкса, на кожата могат обективно да хванат ранния тумор, когато шансовете за излекуване или дългосрочна ремисия са огромни.

Белодробният рак остава сериозно предизвикателство

Всяка година 1 милион и 800 хиляди души по целия свят се диагностицират с белодробен рак, а смъртните случаи са 1 милион и 600 хиляди, което е над 19 на сто от всички фатални случаи, причинени от злокачествени заболявания. Всъщност ракът на белия дроб е отговорен за най-много починали пациенти в онкологията. Точно затова и сериозните усилия са насочени към неговото детайлно проучване и към възможностите за лечение. Има два основни вида белодробен рак – недребноклетъчен и дребноклетъчен. Недребноклетъчният се открива при 85 на сто от пациентите с това заболяване. Той от своя страна бива аденокарцином (най-често), сквамозноклетъчен карцином, едроклетъчен карцином и неопределен. Дребноклетъчният карцином се среща при около 14 на сто от пациентите и почти винаги е причинен от тютюнопушене. Заради агресивния си ход, включително в по-младата възрастова група, той има само два стадия – ограничено заболяване и разпространен рак.

Рисковите фактори

Цигарите са първопричината при около 85 на сто от случаите, но много пациенти с диагноза недребноклетъчен белодробен карцином не са пушили никога. Значение имат продължителният контакт с азбест, газ радон и някои други химически вещества, както и дългогодишните неракови белодробни заболявания.

Възможностите за лечение

Класическите методи – операции, химио- и лъчетерапия, се прилагат заедно или поотделно, според преценката на лекуващия екип и типа на тумора. Въпреки това различните видове и форми на белодробен рак реагират доста различно на приложеното лечение. Значителен напредък представлява така наречената таргетна терапия. В момента тя се прилага при пациенти с най-често срещаната форма на белодробен рак – недребноклетъчен карцином. Когато болестта е в ранен стадий, операцията е първият избор. Но при напреднало заболяване най-добри резултати се получават именно чрез таргетна терапия. Става въпрос за вещества, които блокират специфични протеини, участващи в процеса на растежа и безконтролното размножаване на злокачествените клетки. Друг механизъм на таргетната терапия е предотвратяването на растежа на нови кръвоносни съдове в тумора. Без усилено кръвоснабдяване туморната тъкан не може да нараства. 

Не всеки вид рак при всеки пациент е подходящ за таргетна терапия. Но при всеки установен белодробен рак трябва да се направят специфични изследвания дали може да се приложи иновативната таргетна терапия. Обикновено тя е така наречената втора линия на лечение, след като традиционната химиотерапия не е довела до очаквания контрол на тумора и подобрение на пациента. 

Какво да очакваме в близкото бъдеще

След като вече предоставиха на онколозите по целия свят активното вещество афатиниб за таргетна терапия при някои видове белодробен рак, в момента изследователите от „Бьорингер Ингелхайм” проучват ролята на лекарството при други тумори, напр. на шията и главата. Сериозни усилия се отделят за изследване и развитие на активните вещества нинтеданиб и воласертиб. Първото е ангиогенезен инхибитор, т.е. блокира разрастването на кръвоносни съдове в злокачествената тъкан, а второто препятства процеса по размножаване на раковите клетки. Този тип специфично (таргетно) лечение има основното предимство, че не засяга здравите клетки и тъкани, а е насочено към конкретния вид тумор, установен при съответния пациент.  

В Мадрид експертите от „Бьорингер Ингелхайм” обявиха, че компанията е започнала съвместно с „КюърВак” (биофармацевтична компания) разработка на лечебна ваксина срещу белодробен рак, наречена от изследователите CV9202. Нейната цел е да активира собствената имунна система на пациента срещу злокачествените клетки. Първоначалните клинични изпитания дават основание за оптимизъм, че лекарите ще разполагат с още едно оръжие срещу белодробния рак.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117