Здраве

20 Февруари 2020

Животът днес

Когато се чувства добре, хората рядко се замислят как начинът им на живот ще се отрази върху здравословното им състояние в бъдеще. Учените обаче напомнят, че причините за сърдечносъдовите заболявания при възрастните хора често се крият в младостта. Съществуват много начини за профилактика на тези заболявания. Предлагаме ви няколко от тях, които не са особено популярни, но са достатъчно ефективни.

Хигиена на устната кухина

Малко хора знаят, че редовното миене на зъби не само ще ги запази здрави и красиви за дълго време, а и може да предпази сърдечносъдовата система от редица заболявания. Според учените попадането на вредни бактерии от устната кухина в кръвта може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност, аритмия, възпалителни процеси и др.

Качествен сън

Редовното недоспиване оказва негативно въздействие върху дейността на сърцето. Специалистите съветват всеки ден, включително и почивните, да се ляга и става по едно и също време. Достатъчният сън и спазването на режима е гаранция за добро състояние на сърдечносъдовата система.

Домашни любимци

Наличието на домашен любимец е не само приятно и весело, а и отговорно, защото той се нуждае от грижи. Така хората са принудени повече да се движат и да извършват различни физически натоварвания. Това подобрява състоянието на сърдечносъдовата система. Ефектът се подсилва и от положителните емоции, свързани с отглеждането на домашен любимец.

Чист въздух

Много изследвания са установили, че замърсеният въздух може да наруши дейността на много органи, включително и на сърцето. Затова учените съветват хората колкото може по-често да излизат на чист въздух сред природата и да проветряват жилищата си.

Смях

Доказано е, че смехът действително удължава живота. Когато човек се смее, се подобрява сърдечната функция и се нормализира кръвното налягане. Смехът може да намали лошия холестерол и да понижи риска от възпалителни процеси в организма.

Сподели във Facebook