Здраве

26 Февруари 2017

Животът днес

Със сигурност няма човек, който да не е изпитвал някога в живота си и в различна степен болка в кръста. Смята се, че днес в огромното мнозинство от случаите тя е причинена от продължителното седене на неудобен, неергономичен стол, в изкривена, неподвижна поза. Това постепенно води до проблеми в меките тъкани, дисковете на гръбначния стълб и ставите. Специалистите усърдно съветват – дори и да следите за правилна, с изправен гръб стойка на стола, на всеки 30 минути задължително трябва да станете и да се раздвижите с леки усукващи и разтягащи упражнения. Обездвижването е най-върлият враг на гръбнака, но

болката може да дойде и от неудобен, хлътнал матрак,

от неподходящо за възрастта или тренираността физическо натоварване, дори от натрупан стрес. Лекото схващане на шийните прешлени или дискомфортът в областта на кръста може да отминат с раздвижването, както и с подходящи упражнения. Проблемът е обаче значително по-стряскащ, когато болката се появи внезапно, блокира движенията, като човек става неспособен да се справя с всекидневните си ангажименти.

Най-често причината не идва от истинска дискова херния, при която болката се дължи на притискане на нервни коренчета в резултат на разкъсване на фиброзната обвивка между два съседни прешлена.

При преглед лекарят установява втвърдяване на мускулите на гърба –

това е резултат от рефлекса да се предотвратят размествания или увреждания на гръбначните прешлени. Фактически тялото по този начин се самозащитава от по-тежки травми, обездвижвайки принудително рисковите зони. Тази защита обаче има две страни  и кръгов ефект – защото болката води до обездвижване, а то - до още по-нетърпима болка. Това е моментът, в който болката е изиграла ролята си на сигнал, че става нещо нередно, и тя вече трябва да бъде задължително овладяна, а мускулите – отпуснати. Винаги е добре на първо място да се елиминира болката, а после да се установява причината за страданието. Адекватен помощник в тези случаи е препарат като „Долорен“, нестероидно противовъзпалително средство, което е с добра поносимост от страна на стомаха и червата.

Най-често комплексните мерки, включващи и различни облекчаващи болката и релаксиращи мускулатурата

масажни средства, дават добър резултат. Оттук нататък обаче не бива да се пренебрегва и промяната във всекидневните навици – добре е част от тях да стане редовна гимнастика със специални упражнения, да се избягва рязкото навеждане, като то винаги трябва да бъде съпроводено с леко приклякане, особено при вдигане на тежко.

Във всички случаи, дори проблемът да отшуми сравнително бързо, консултация с компетентен специалист – невролог и мануален терапевт, ортопед, физиотерапевт - е необходима, за да бъдат направени съответните изследвания и да се постави диагноза.

Защото най-неочаквано болката, която обикновено наричаме „сецване“, може да се появи отново и е важно да се знае причината. Тук е мястото да напомним – отнасяйте се извънредно внимателно към препоръките да се оставите в ръцете на т.нар. чакръкчии. Резултатът може да бъде много сериозно неврологично увреждане, дори осакатяване.

 

Сподели във Facebook