Очилата не лекуват късогледството, но помагат

Окото е сложна оптична система, с която възприемаме околния свят с неговото разнообразие от форми и цветове. За да е ясен образът, светлинният лъч трябва да се пречупи и фокусът да попадне точно върху ретината. Това обяснява д-р Таня Иванова от МЦ „Д-р Иванов - Младост“ в Бургас в профила си в CredoWeb. 

Това състояние се нарича еметропия и пациентът няма нужда от очила. Ако окото е силно пречупващо, фокусът попада пред ретината и състоянието се нарича миопия или късогледство. Когато фокусът е зад ретината, състоянието се нарича хиперметропия или далекогледство. С помощта на очилата светлинният лъч се фокусира върху ретината и образът се изяснява.

При късогледство човек не вижда надалеч. Колкото е по-висок диоптърът, толкова е по-ниска зрителната острота. Рядко се проявява в ранна детска възраст. Повечето деца са далекогледи. Появява се в училищна възраст и често се променя в пубертета. Обикновено спира да нараства към 18-20-годишна възраст, с изключение на ексцесивната миопия, където диоптърът е над 6 и може да достигне до 20. Тогава се наблюдават усложнения от страна на ретината и говорим за заболяване.

При късогледство пациентът вижда добре надалеч само с очила. Преди първото им изписване винаги се разширяват зениците с капки. Това е задължително при деца, защото има опасност да се изпишат неточни очила, а последиците са главоболие, болки в челната и слепоочната област, сълзене - т.нар. мускулна астенопия. Винаги се изписва най-малкият диоптър, с който двуочно се постига най-добра зрителна острота. Преди прегледа се прави автоматична авторефрактометрия, но тя само ни ориентира. Никога не трябва да се доверяваме изцяло на резултата, защото често ни подвежда. Очният лекар преценява какъв диоптър да изпише.

В ученическа възраст късогледството се контролира на 6 месеца, защото често расте. Наследствеността има значение, но не е задължителна. Понякога родителите се притесняват от бързото нарастване на диоптъра, но точната причина за този процес не е установена. Често си мислят, че очилата лекуват, но това не е така. Те само помагат да виждаме добре надалеч. След 14 г. алтернатива са меките контактни лещи, а след 20 г. – лазерната корекция. 

За повече информация потърсете профила на МЦ „Д-р Иванов - Младост“ в credoweb.bg

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 151