Учени от Британска Колумбия, Канада, съобщиха, че омлетът е най-добрата закуска за пациенти с диабет тип 2. Според специалистите така може да се предотврати рязкото покачване на захарта в кръвта и да се държи под контрол нивото на глюкозата през целия ден.

За да стигнат до този извод, учените провели експеримент с доброволци. През първия ден те закусвали омлет, през втория – овесени ядки със зеленчуци, а през останалото време не променяли обичайното си меню. Едновременно с това експертите на всеки пет минути измервали нивото на глюкоза в кръвта им. Оказало се, че закуската с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (омлет) не само помага да се предотврати рязкото покачване на глюкозата в кръвта, но и стабилизирала нивото ѝ през целия ден.

В края на март учени от университета в Торонто, Канада, съобщиха, че преминаването на течни храни като супи може да помогне да диабетиците да намалят теглото си с 2,4 кг за половин година, както и да се избавят от високото кръвно налягане и проблемите с метаболизма.

Сподели във Facebook