Съвсем наскоро експерти съобщиха, че добавянето на орехи в ежедневното меню увеличава количеството на полезните бактерии в храносмилателния тракт и укрепва сърцето. Резултатите от последното изследване са публикувани в Nutrition.

Американски учени от университета в Пенсилвания преди време установиха, че диетата с ниско съдържание на наситени мазнини, включваща орехи, понижава нивото на холестерола и кръвното налягане, укрепвайки по този начин сърцето.

Този път специалистите решиха да разберат как влияят орехите върху работата на стомашно-чревния тракт. Учените изследвали 42 доброволци с наднормено тегло на възраст от 30 до 65 години, които разделили на три групи. В менюто на всички наситените мазнини били заменени или с орехи, или с растителни мазнини. Едната група употребявала орехи, втората не консумирала орехи, а алфа-линоленова киселина (ALA), която е от групата на омега-3 и се съдържа в орехите, както и полиненаситени мастни киселини, диетата на третата група също не съдържала орехи, а друга мастна киселина – олеинова.

Експериментът продължил шест седмици, като през това време учените анализирали състоянието на доброволците. Оказало се, че употребата на орехи увеличава количеството на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт и преди всичко на Roseburia, която предпазва чревната лигавица. Броят на другите полезни бактерии също бил по-голям.

Според учените положителните промени в чревната микрофлора и благотворното влияние на орехите върху сърдечносъдовата система има пряка връзка. Растежът на някои бактерии понижава кръвното налягане и холестерола. При доброволците, в чието меню орехи били заменени с растителни мазнини, не било констатирано увеличено количество на полезните бактерии.

Експертите твърдят, че за да се постигне здравословният ефект, е достатъчно хората да употребяват около 50-80 грама орехи на ден.

Сподели във Facebook