От джезве до... робот

Ако хубавото, ароматно и плътно кафе ви кара да се чувствате добре, то не се бавете, а потърсете вашия начин за приготвянето му.

За да се извлекат ценните съставки на ободряващата напитка, се използват редица методи. Нека да очертаем най-популярните от тях.

Турско кафе

Обикновено за една чаша са необходими 1 пълна лъжица мляно кафе и захар на вкус. Начините за приготвяне са два.

* В джезве (кафеник) се кипва вода и се добавят кафето и захарта. Кипящото кафе се сваля от огъня и тази процедура се повтаря минимум 3 пъти.

* В джезве със студена вода се слагат кафето и захарта и се изчаква няколко минути. След това субстанцията се кипва.

Тази напитка е доста различна от филтърното кафе. Фини частички кафе и масла остават в напитката и придават необикновен аромат.

Турското кафе се пие бавно, обикновено се сервира с чаша студена вода или малък аперитив като ликьор. Традиционно се предлага и локум.

Еспресо (в кафеварка)

Известно е, че италианските семейства приготвят силно кафе на закуска в кафеварки, наречени „мока” или „еспресо”. Кафеварката, използвана за приготвянето на такова кафе, се състои от два съда за вода, а между тях има специално сито за смляно кафе. Кафеварката се поставя на котлона и веднага след като водата почне да ври, налягането на парата кара водата да премине през филтъра с кафе. Готовата напитка се влива в горния съд. Високото налягане и температура правят тази напитка с отличим силен вкус.

Недостатъкът на този тип приготвяне е високата температура на водата, която “изгаря” част от вкусовите качества на кафето. Освен това внимателно трябва да се почистят всички части на кафеварката, за да се премахнат всички остатъци от масла, които се натрупват – особено във вътрешността на ситото.

Кафе машина

Кафе машините се разделят на битови и професионални. В зависимост от това какво кафе предпочитате - по-силно или по-слабо, по-плътно или по-рядко, може да изберете и какъв да бъде видът на кафе машината.

Шварц – тази кафе машина е подходяща за хората, които обичат да пият по-слабо кафе или го пият в големи дози по няколко пъти на ден. В зависимост от типа на шварц машината тя приготвя от 4 до 12 чашки кафе. В райони с твърда вода машината трябва да се декалцира според указанията от производителя. При нея удобството е, че винаги имате готова чаша топло кафе.

Еспресо – ако обожавате силния и плътен вкус на кафето, тогава несъмнено това е подходящият избор за кафе машина. Преимуществото им е икономичността, а резултатът винаги е висококачествена напитка. При покупка на този тип кафе машина задължително се поинтересувайте колко bar-а е налягането.

Най-добре е да се придържате към 15 bar-а, тъй като от това зависи направата на наистина добро и качествено кафе. Хубаво е машината да е с крема диск (това е една специална гумичка на цедката, която е от голямо значение за приготвянето на хубаво еспресо с плътен каймак).

Комбинирани кафе машини

Комбинираната кафе машина приготвя и еспресо, и шварц, затова е и по-скъпа.

Кафе автомат

На пазара вече се предлага и съвсем автоматизиран вариант за приготвяне на кафе. Единият е с кафе на зърна, а другият - с кафе на капсули. При първия вариант кафето се слага в отделението за мелене, след което с натискането на един бутон машината за секунди смила необходимата доза и в зависимост от избраната опция ви приготвя късо, средно или дълго кафе.

При втория вариант се използват капсули, които се слагат в специално отделение. Капсулите са много добре дозирани и с тях винаги ще приготвяте ароматно кафе с отлично качество. Единственият недостатък е, че с тях кафето излиза малко скъпо.

Екипът на вестник „Живот и Здраве” разговаря с Добринка Филипова, която работи в столичен специализиран магазин за кафе. „За различните кафе машини е необходима различна консистенция на смляното кафе. Няма една „едрина” за всички видове кафе машини” - обясни събеседничката ни. Според думите й важна е не само кафе машината, но и качеството на кафето, което използваме. Тя напомни, че тайната на отличната напитка е в умелото смесване на най-популярните сортове – арабика и робуста.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 142