Здраве

23 Декември 2016

Животът днес

Ново изследване показа, че мъжете, които печелят повече пари от съпругите си, имат повече проблеми със здравето си и изпитват по-голяма тревожност.

Американски учени от университета в Кънектикът анкетирали в продължение на 15 години 9000 семейни мъже и жени за техния доход, здравословно и психическо състояние. Те открили, че колкото по-голяма е отговорността на мъжа за финансовото състояние на семейството, толкова повече се влошава здравословното му състояние. Според изследването здравето на мъжа и неговото психологично състояние страдат най-много, когато той е единственият, който печели в семейството – когато съпругата не работи. Традиционното разбиране, че мъжът е длъжен да изхранва семейството си без никаква или с малка помощ от съпругата, има негативни последствия за силния пол.

Осигуряването на финансовия комфорт на семейството обаче се отразява положително на жените: тези, които печелят повече пари от съпрузите си, са в по-добро психическо състояние, а физическото им здраве не се влияе от доходите им.

Учените посочват, че физическото и психическото здраве на мъжете би било по-добро, ако те не са подвластни на парадигмата за мачото, който е длъжен да изкарва хляба.

Изводът от проучването е, че и мъжете, и жените ще се чувстват по-добре, ако съпругите поемат по-голяма отговорност за финансите на семейството.

 

Сподели във Facebook