Японски учени установиха, че няколко горещи вани в седмицата ефективно предотвратяват риска от инфаркт и инсулт.

„Достатъчно е да вземате горещи вани 5 пъти в седмицата, за да защитите сърцето си от инфаркт, а кръвоносните си съдове – от инсулт. Максимално полезният ефект се постига при температура на водата 41 градуса“, съобщиха специалистите от Ehime University. Те направиха този извод, след като проведоха експеримент с участието на 900 мъже и жени. Доброволците вземали вана средно по 12 минути. Измерването и анализът на биохимичните показатели на организма им, докато са във ваната, показали, че горещата вода помага за подобряване на кръвоснабдяването на миокарда и понижаване на кръвното налягане.

Според учените навикът да се вземат горещи вани помага да се намалят процесите, водещи до втвърдяване на стените на артериите, което повишава опасността от образуване на тромби и запушване на кръвоносните съдове.

Данните, получени от японските специалисти, съвпадат с резултатите от изследване, проведено от учени в университета на Бристол, Великобритания. Те доказали, че посещението на сауна от 4 до 7 пъти в седмицата понижава с две трети риска от инсулт.

Сподели във Facebook