Рискът от появата на диабет тип 2 значително се увеличава, ако хората често готвят червеното месо, пилешкото и рибата, използвайки високи температури. До този извод стигнаха учени от Харвард, а резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Diabetes Care.

Специалистите проучили данните на повече от 110 хиляди души, като 7 895 от тях били с диагноза диабет тип 2. След проведеното изследване, учените установили, че заболяването е свързано с честата употреба на месни и рибни ястия, които били приготвяни при високи температури – та грил или барбекю. При хората, които използвали този начин готвене над 15 пъти в месеца, рискът от диабет тип 2 бил по-висок с 28% в сравнение с тези, които приготвяли така храната си не повече от 4 пъти месечно.

Учените съветват хората да не се заблуждават, че като сменят червеното месо с пилешко или риба, ще се застраховат на 100%  от захарния диабет, ако готвят на открит огън.   

Сподели във Facebook