Учени от университета „Макгил“, Канада, доказаха, че употребата на продукти с високо съдържание на мазнини може да доведе до рак на простатата. За да стигнат до този извод, специалистите изследвали данните на 319 мъже. Така те установили, че рискът от смърт вследствие на рака при тези от тях, чието меню било богато на наситени мазнини, е четири пъти по-висок в сравнение с тези, които избягвали мазнините. Този факт не зависел от възрастта на пациента и продължителността на онкологичното заболяване. Според учените причината е, че употребата на наситени мазнини предизвиква препрограмиране на клетките, ускоряващи прогресирането на рака. А това повишава риска и от летален изход.

Ако се намали количеството на мазнините в менюто, е съвсем реално да се потисне развитието на рака в ранните стадии, твърдят експертите от Канада.

Сподели във Facebook