Здраве

12 Септември 2020

Животът днес

Голямото тихоокеанско сметище, намиращо се между Северна Америка и Япония, изглежда плашещо, но най-разпространеният отпадък – микропластмасата, присъства навсякъде и не се вижда с просто око.

Това отдавна предизвика тревогата на учените. Съвсем наскоро специалисти провели изследване, като взели морски продукти от австралийския пазар и открили микропластмаса във всички образци, съобщава MedicalNewsToday. Раците, стридите, тигровите скариди, калмарите и сардините съдържали поливинилхлорид, полиетилен, полистирол, полипропилен и други пластмаси, които се използват за производството на опаковки и синтетични тъкани. Всеки от морските обитатели има свои физиологични и анатомични особености, както и места на обитаване. Затова те по различен начин поглъщат и натрупват микропластмасата. Най-много тя се оказала в сардините – 2,9 мг на грам. В калмарите имало най-малко микропластмаса – 0,04 мг на грам.

Учените отбелязват, че от всички белтъчини, употребявани от хората по света, около 17% се падат на морските продукти, което означава, че ние редовно консумираме пластмаса.

Сподели във Facebook