Учени от САЩ установиха, че при хората, които се хранят с продукти, богати на витамин К, рискът от опасни сърдечносъдови заболявания, свързани с атеросклероза, е по-нисък, съобщава списание Journal of the American Heart Association.

За да стигнат до този извод, специалистите изследвали данните на повече от 50 хиляди души за 23-годишен период. Продуктите, които те употребявали, съдържали два вида витамин К – К1 (който постъпва в организма на хората предимно от зеленчуците и растителните масла) и К2 (от месото, яйцата, сирената).

Според резултатите от изследването при хората, които често употребявали витамин К1, рискът да попаднат в болница със сърдечносъдови заболявания, свързани с атеросклерозата, бил с 21% по-нисък. При хората, приемащи витамин К2 тази опасност била с 14% по-малка.

Учените съобщават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере механизмът, който е в основата на защитната функция на витамин К. Засега се знае, че той предпазва от натрупването на калций в основните артерии, което води до калцифициране на кръвоносните съдове.

 

Сподели във Facebook