Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха връзка между микрофлората в стомашно-чревния тракт и психиката на хората. Оказва се, че емоционалните реакции са обусловени от състава на бактериите, обитаващи човешкия организъм.

До този момент такава зависимост е установена при експериментални животни, но не беше ясно дали тя съществува при хората или не.

Специалистите изследвали състава на микрофлората у 40 здрави жени на възраст от 18 до 55 години. В зависимост от резултатите от проведения анализ те били разделени в две групи. За едната било характерно наличието на повече бактерии от рода на Bacteroides, а за другата от рода на Prevotella. След това учените сканирали мозъка на участничките в изследването с помощта на ЯМР, като през това време им показвали изображения, предизвикващи позитивни, негативни или неутрални емоции.

Оказало се, че при жените, в стомашно-чревната микрофлора на които преобладавали Prevotella, е по-високо нивото на безпокойство, тревога и раздразнителност, за разлика от участничките с Bacteroides. Така учените стигнали до извода, че съставът на микрофлората може да направи хората по-податливи на депресия, стрес и разстройство на личността.

Сподели във Facebook