Здраве

2 Декември 2013

11848

Животът днес

Парафинът чисти токсини, укрепва кости и глади бръчки

Тина БОГОМИЛОВА

Студът напуква, изсушава, зачервява и набръчква кожата. А парафинът я освежава, подхранва и подмладява.

Още древните римляни се клепали с горещ парафин преди масаж, французите са лекували рани, британците – болки в мускулите, а полякините са избелвали лицата си.
Парафиновата терапия е приятна в студените дни, тъй като топлината се разлива из цялото тяло. Така се усилват обменните процеси, стимулира се кръвообращението, намаляват болките в ставите, а кожата сияе.

Парафиновите процедури са бързи и евтини, прилагат се на цялото тяло, а ефектът е моментален. Парафинът разширява порите, въздух не стига до кожата, а това помага на предварително нанесените подмладяващи, хидратиращи и подхранващи вещества да попият по-добре.

Загрява се до втечняване, без да изгаря, и дълго отделя топлина. Кожата започва обилно да се поти и на повърхността й излизат токсините, циркулиращи с кръвта и лимфата. При охлаждане парафинът се свива и обхваща плътно тъканите.

За лицето се използва специален парафин, който хидратира сухата кожа, подмладява повехналата и глади бръчките. Преди това се прави пилинг, нанася се обикновено крем с колаген и се прави масаж. Топлият парафин стои около 20–25 минути.

Най-популярни са терапиите за ръцете, тъй като те са най-големите издайници на възрастта. Препаратите и студът ги подлагат на голям стрес, а парафинът подхранва не само кожата, но и ноктите. Ръцете се намазват предварително с крем, обогатен с колаген, и се прави масаж. След това се потапят във вана с топъл парафин и се поставят в ръкавици, с които се стои 20-25 минути.

Много ефективни са и парафиновите процедури за крака, тъй като ходилата стават меки и гладки.

Парафинът се използва и за борба с портокаловата кожа. Обогатеният с водорасли и морска кал парафин стимулира лимфните потоци в организма, за да изтеглят токсините, натрупани около мастните депа. Тялото се подготвя с разграждащи серуми, а парафиновата маска е като микросауна, която предизвиква изхвърлянето на мазнините.

Парафинотерапия отдавна се използва в санаториумите при възпалителни процеси, проблеми със ставите и костите, невралгии и неврити. Спортистите също прибягват до парафина за справяне с травмите.

Парафиновите вани лекуват пукнатини и подхранват кожата, забавят стареенето и премахват костните деформации. За по-голям отпускащ ефект се прилага ароматерапия, като се използва парафин с добавени различни билки и масла – праскова, лавандула, мента, алое, бадемово масло, също и витамини А и Е.

Лицето се подмладява с розово и сандалово масло, мирта, лавандула, лайка. При проблеми със студени, уморени крайници или артрит са подходящи розмарин, черен пипер, джинджифил, хвойна. При болки в гърба, кръста и раменете се прилагат масла с чаено дърво, лайка, лавандула, бор, бял равнец. При борба с целулит помагат индрише, здравец, кипарис, ела, мента.

Парафинотерапията не е никак сложна и може да се прави вкъщи. Специално пречистен козметичен парафин се продава в аптеките и за една процедура отиват 2-3 кг. Загрява се във ваничка на водна баня. Когато температурата му се покачи, без да кипи, се маха от котлона. Изчаква се няколко минути, за да е поносима топлината му за кожата. Парафинът се използва само веднъж, употребеният губи полезните си свойства.

Както повечето топлинни терапии, парафиновата не е препоръчителна при разширени вени, високо кръвно налягане, диабет, акне, открити рани.

Парафиновата терапия чисти токсините от тялото, дарява релакс, грижи се за костите и ставите. Кожата става гладка и лъскава, а душата - по-топла и усмихната.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79