Сезонът на патладжаните е в разгара си и вече можем смело да ги включим в менюто си. Според специалистите те съдържат фибри, разтворими захари, пектин, белтъчини, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, натрий, както и витамините С, В1, В2 и В5. В най-голямо количество е витамин К.

Доказано е, че този зеленчук, който всъщност е плод, помага на отслабващите, защото в 100 грама от него има само 25 калории, но засища.

Патладжаните укрепват сърдечносъдовата система, повишават имунитета, предотвратяват безсънието, подобряват паметта, понижават риска от инсулт и нормализират кръвното налягане. Зеленчукът съдържа и много аминокиселини – триптофан, треонин, изолевцин, лизин.

Патладжаните са богати на антоциани, които са много мощни антиоксиданти. Един от тях е насунин. Той помага за отстраняването на свободните радикали и пази от рак. На антоцианите се дължи специфичният им цвят.

Проблем при употребата на патладжани са съдържащите се в тях оксалати. Когато в организма те са в голямо количество, може да кристализират и да повишат риска от камъни в бъбреците и възпаления на ставите при някои хора. Ако съдържанието на оксалати ви безпокои, трябва да знаете, че при варене нивото им то се понижава с 87%. Освен това специалистите препоръчват да не ги пържим, защото поглъщат много мазнина, което увеличава калоричността им.

Сподели във Facebook