Здраве

6 Ноември 2017

credoweb bg

Д-р Марио Янакиев е специалист по педиатрия и хомеопатия.
Специализирал е спешна медицина и ехография.
Работил е 7 години в Спешната помощ, след това в детско отделение, а от 2000 г. е личен лекар с над 2000 пациенти, преобладаващата част от които са деца. Основен акцент в работата му е профилактиката. Практиката му е в гр. Хасково. В CredoWeb с д-р Янакиев разговаря Таня Вълкова:

Д-р Янакиев, детският имунитет различава ли се от този на възрастните, изисква ли се по-особено внимание към него?

Категорично детският имунитет се различава от този на възрастния. В първите години той се развива и усъвършенства. След 6-ия месец се изчерпват имунните тела, които са преминали от майката към плода, и малкото дете става все по-уязвимо.

По-бавно се развива специфичният и локалният имунитет. Прави впечатление, че бебетата все повече боледуват. А това е твърде неприятно, защото три по-сериозни болести през първата година, при които са се използвали антибиотици, „гарантират“ силно понижен имунитет през следващите години. Един прекаран бронхиолит в ранната кърмаческа възраст води до често и тежко боледуване по-късно. Ето защо трябва да сме много внимателни както към храненето, така и към контактите на бебетата с другите по-големи деца.

Как трябва да се хранят децата – на кои продукти е добре да се наблегне?

Разбира се, децата трябва да се хранят рационално – с плодове, зеленчуци, готвени ястия и др. Но това не винаги го постигаме. Поддаваме се на ежедневието и по-лесното хранене с готови и не толкова здравословни храни. Ако едно дете изпива всяка сутрин през есенно-зимните месеци по един фреш, който съдържа червено цвекло, моркови, портокали и джинджифил, то гарантирам, че по-лесно ще преодолява болестите и по-трудно ще се заразява.

Свържете се с д-р  Янакиев в социалната платформа за здраве CredoWeb

Храненето има значение и за укрепване на имунитета на детето след болест. Първата ни работа, преди да започнем имуностимулиращите схеми, е да възстановим апетита на детето.

Има ли златни правила за поведение през този сезон? Какво бихте препоръчали да се прави за подсилване на имунната система през есента?

Първото правило е, че най-подходящото време за започване на имунопрофилактични схеми е октомври или началото на ноември. Mедикаментите за имуностимулация се приемат дълго време – поне 3 месеца – до Нова година. Профилактичните схеми трябва да се „разкъсват“ – да има период на почивка. От моя опит съм стигнал до извода, че най-добре е, когато те се вземат всеки ден без събота и неделя. Приемът е индивидуален – той трябва да се съобрази с типа дете, със сценария на боледуването му, с апетита му. По време на болест може да се спре за малко (до седмица) профилактичната схема, защото се натрупват много лекарства и детският организъм се обърква. Не съм видял добър ефект от приемането на имуностимулиращи медикаменти за лечение на остри болести в хода на заболяването.

Много е важно след тежко боледуване да се изпише бързо медикамент за подсилване, който в рамките на 7 дни да възстанови изтощения детски организъм.

Каква е ролята на спорта, на разходките на открито? Трябва ли да се излиза навън при лошо време? А кога е противопоказно? 

Закаляването е важен елемент от изграждането на добрия имунитет. Детето трябва да бъде извеждано навън непрекъснато, без да се съобразяваме със сезона или външната температура. Само по този начин то ще има добра защита и по-лесно ще се справя с болестите.

Хубаво е децата от ранна възраст да практикуват някакъв спорт. Той ги прави по-дисциплинирани, по-издръжливи и по-силни. Смятам, че детето само трябва да осъзнае какво иска да спортува и то да си избере вида спорт. Ние, като родители, можем само да му покажем различните възможности. 

За бебетата, родени сега, кога е добре да се направи първата разходка? Необходимо ли е да се чака 40-ият ден? За колко време? Как трябва да се обличат децата в това преходно време? Каква е подходящата температура, която трябва да се поддържа в помещенията? чететe в www.credoweb.bg

 

 

 

 

Сподели във Facebook