Здраве

22 Април 2014

1383

Животът днес

Перфекционизмът е по-опасен от цигарите

Перфекционизмът води до стресови ситуации, които са по-вредни за здравето от тютюнопушенето, установи канадско изследване. Според проучването на д-р Даниел Молнар от университета „Брок” хората, страдащи от манията за съвършенство, са изложени на еднакъв здравен риск с тези със свръхтегло и пушачите. „Ние винаги пропагандираме перфекционизма като висша ценност за човешка реализация, но той е фактор, водещ след себе си до многобройни нежелателни последствия, като преждевременна смърт и по-ниска устойчивост на инфекции", изтъква д-р Молнар.

Тенденцията на манията за съвършенство се проявява при две пети от хората. Според учените е естествено хората да искат да се усъвършенстват, например в професията. Но когато перфекционизмът се превърне в мания, той започва сериозно да застрашава здравето на човека, тъй като поражда силно стресови ситуации. В такава обстановка адрeналиновите жлези, които са разположени над двата бъбрека, произвеждат два невротрансмитера - адреналин и норадреналин.

Те подготвят организма за борба, предизвиквайки повишен пулс, по-високо кръвно налягане, разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на метаболизма. Когато организмът не успее да изгради защита, страдат неговите имунна, храносмилателна и сърдечносъдова системи. Оттук идват и здравословните проблеми на перфекционистите, които най-често стават лекари, юристи, инженери и т.н., професии, изискващи спазването на високи професионални стандарти. Те много често се превръщат в работохолици.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97