Ако обичате да държите всичко в строг порядък, идеално да изпълнявате всички поставени пред вас задачи и силно се огорчавате, когато не сте постигнали съвършенство, значи сте перфекционист. В някои житейски ситуации това качество може да е полезно, но специалистите са категорични, че най-често то вреди на благополучието и на психическото здраве.

Съществуват различни форми на перфекционизъм, но най- вреден е този, при който хората са убедени, че обществото непрекъснато изисква от тях да бъдат на високо ниво и ги осъжда, ако не се справят. Те се опитват да правят всичко по най-добрия начин и чакат одобрение от околните. С тази форма на перфекционизъм са свързани проблеми като повишено чувство на тревожност, депресия и суицидни мисли. Резултатите от едно изследване показали, че повече от половината хора, извършили самоубийство, са били перфекционисти. Друго проучване показало, че над 70% от младите хора, които са прекъснали живота си, са свикнали да очакват прекалено много от себе си.

Друга форма на перфекционизъм е самокритичността. Освен депресия и чувство на тревожност тя увеличава риска и от биполярно разстройство.

Проблемите, предизвикани от перфекционизма обаче, не завършват само с психическото здраве. Някои изследвания са установили, че високото кръвно налягане е по-разпространено между хората, които искат да бъдат съвършени. Други учени свързват това състояние с увеличен риск от сърдечносъдови заболявания. Освен това перфекционистите по-бавно се възстановяват след прекаран здравословен проблем.

Сподели във Facebook