Здраве

6 Декември 2018

Животът днес

Аспержите от древни времена са доказали, че са много полезни за човешкия организъм. Затова хора, които се придържат към правилата на здравословното хранене, ги употребяват с удоволствие. Някои обаче всее още се отнасят скептично към необичайния зеленчук и не смеят да го пробват. На тях предлагаме аргументите на специалистите в полза на аспержите.

Склад с витамини и минерали

Аспержите буквално са претъпкани с витамини, затова и здравословното им въздействие върху организма е изключително разностранно. Първо - те съдържат силния антиоксидант и главен помощник на косата и кожата – витамин А. Второ – богати са на витамин В, отговорен за ефективната дейност на паметта, вниманието и поддържането на добро настроение. На трето място идва витамин С – основен защитник на имунитета ни.

Освен това аспержите са богати на калий, магнезий, цинк и натрий. Всички тези минерални вещества дават основание на учените да нарекат аспержите един от най-полезните продукти.

Източник на фибри

Целулозата, съдържаща се в аспержите в големи количества, ги прави незаменими за хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Фибрите влияят благотворно върху неговата дейност, нормализират перисталтиката и поддържат метаболизма. Аспержите създават и чувство за насищане, което спасява от преяждане.

Полезни са за бъбреците

Хората, които са включили в менюто си аспержи, предпазват бъбреците си от заболявания. Причината е, че този зеленчук е богат на калиеви соли, предотвратяващи образуването на камъни. Освен това аспержите са натурален диуретик, който пречиства бъбреците.

Аспержите са основен растителен източник на аминокиселината аспарагин, която понижава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове и укрепва сърдечните мускули.

Диетичен продукт

Аспержите са един от основните продукти не само за хората, които се придържат към здравословното хранене, а и за тези, които се отнасят грижливо към теглото си. В 100 г от този зеленчук се съдържат само 20 калории, затова може да присъства като гарнитура към всяко блюдо.

Бързо се готвят

Това е приятна новина за жените, които не обичат дълго да стоят на печката. Аспержите буквално се готвят за няколко минути. На белите аспержи са достатъчни 10-15 минути на бавен огън, а на зелените – само 5-7 минути.

Сподели във Facebook