Здраве

17 Декември 2017

Животът днес

Когато учим или работим за сметка на съня, съсипваме организма си, но много хора отказват да се съобразят с предупрежденията на специалистите. Затова ви предлагаме да се запознаете със здравословните и не само проблеми, които ще последват, ако бодърстването за вас се превръща в навик.

Алцхаймер дебне

Светът по традиция е критично настроен към тези, които обичат да спят. Наричат ги лентяи и дават пример с Наполеон и Маргарет Тачър, които са спели не повече от 4-5 часа в денонощие и са стигнали далече в кариерата си. Специалисти от Центъра за изследване на съня към Калифорнийския университет обаче твърдят, че да се осланяме на опита на великите хора никак не е разумно. Наполеон е починал малко след 50-ата си годишнина, а Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, въпреки че са доживели да дълбока старост, не случайно са страдали от Алцхаймер. Именно недостигът на сън включва механизма на старческата деменция. Появата на заболяването се свързва с натрупването на т.нар. амилоидни плаки в тъканта на мозъка. По време на дълбок сън организмът ги отстранява. Колкото по-малко спи човек, толкова повече амилоидни плаки се натрупват.

Лишаването от сън е изтезание

За благото на цивилизацията хората плащат скъпо. Според специалистите през 1942 г. само 8% от населението са били принудени да спят по-малко от 6 часа в денонощие. През 2017 г. по толкова спи всеки втори човек на планетата. Причината е, че ангажиментите се увеличават, развлеченията също и хората съвсем неразумно „крадат“ от времето си за сън, рискувайки здравето си.

Не бива да забравяме, че лишаването от сън е едно от най-ефективните изтезания. То е по-опасно от недостига на храна. Днес учените знаят, че при безсъние първо страдат вътрешните органи, може да се стигне до кръвоизливи и язва. Биолози са доказали, че по време на сън мозъкът не почива, а се занимава с ремонт и настройка на вътрешните органи. Затова, намалявайки това време, ние рискуваме сериозно здравето си.

Удар и по организма, и по икономиката

Вече има впечатляваща медицинска статистика. Ако сте пад 45 години и спите по-малко от 6 чака в денонощие, рискът да починете от инсулт или инфаркт скача с 200% в сравнение с хората, които спят по 8 часа. А Световната здравна организация причисли работата на нощни смени към факторите, провокиращи появата на онкологични заболявания. Ако спите 4-5 часа, изработването на Т-лимфоцитите (имунните клетки, които разпознават и атакуват раковите клетки) се снижава със 70%.

Недоспиването се отразява негативно и върху цялата икономика. Увеличават се разходите са лечение, понижава се производителността на труда. Според специалистите само във Великобритания загубите от последиците на недоспиването са за 40 млрд. долара годишно, което е 2% от брутния вътрешен продукт на страната.

Килограмите се увеличават

А сега неприятна новина за жените, които следят за фигурата си – намалявайки времето за сън, килограмите автоматично растат. Учените категорично доказаха, че наред с обездвижването и висококалоричните продукти, недоспиването е един от трите основни фактора, провокиращи епидемията от затлъстяване.

Защо утрото е по-мъдро от вечерта

Не случайно умните хора казват, че с проблемите трябва да се преспи. Защо на сутринта хората често намират правилния изход от създалата се ситуация? Причината е, че по време на сън информацията, която сме получили през деня, се извлича от краткосрочната памет и се преобразува в дългосрочна. Основна роля в този процес играе хипокампът, който сортира и записва новата информация в кората на главния мозък. Когато новите данни се усвояват, възникват асоциативни връзки с по-ранни сведения. В резултат проблемът, с който не сте могли да се справите през деня, намира своето решение.

Без сън новите навици не се закрепват в съзнанието. Хората, които не си доспиват, възпроизвеждат с 40% по-малко от получената информацията в сравнение с хората, които спят достатъчно.

Сподели във Facebook