Здраве

6 Февруари 2022

Животът днес

Самите работещи в Спешната помощ не могат да преценят кой е спешен и кой не. Това обясни в интервю за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ Петър Галев, оперативен директор на CredoWeb - Национална виртуална мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването:

„Изключително трагичният и неприятен случай от Враца има 4 аспекта. На първо място е морално-етичният, който е, че безспорно не можеш да гледаш как човек се мъчи и загива, без да му окажеш помощ, независимо дали си медицинско лице или случайно присъстващ на събитието гражданин. Вторият аспект е медицинският. Доколкото разбирам, прокуратурата е назначила съдебномедицинска експертиза, ще се установи точната причина за смъртта, но по предварителните данни, ако наистина става дума за тежка масивна белодробна емболия, най-вероятно жената е щяла да загине, дори и ако беше приета навреме в Спешното отделение. Просто има заболявания, които не са лечими и това е известно на цялото общество“.

„Третият аспект е медицинското образование, обучението. Липсва този елемент в много от медицинските институти, които обучават. Липсва елементът на обучение как да се отнасят медицинските служители, лекарите и медицинските сестри с пациентите и техните близки. Това е огромен проблем, защото грешки стават в медицината, но хората установяват именно това – как са посрещнати, какво е било отношението към тях, колко бързо е реагирано по техния случай. Това е напълно различно от медицинската част, а у нас това не е застъпено в обучението. На последно място, но не по важност, е цялостното състояние на Спешната помощ“.

Сподели във Facebook