Здраве

25 Октомври 2019

Животът днес

Ако изпитвате умора, често ви боли главата, усещате спазми в мускулите или се е влошило състоянието на кожата ви, причината може да е в недостига на вода в организма ви. Ако навреме не отстраните проблема, възможно е да се стигне до сериозни усложнения. Според специалистите хората трябва да пият ежедневно не по-малко от 2 литра вода.

Оказва се обаче, че водният баланс в организма може да се поддържа с плодове и зеленчуци, които служат като допълнителни източници на влага.

Предлагаме ви информация за 7 зеленчуци и плодове, които съдържат много вода:

Диня

Много вкусен и полезен плод. Динята съдържа фибри, витамините С и А, магнезий, калий. Богата е и на антиоксиданта ликопен, който понижава риска от рак и инсулт. Освен другите плюсове за здравето, динята помага и срещу обезводняване.

Съдържание на вода: 96%

Краставици

Основното предимство на този зеленчук е, че предпазва от обезводняване и прегряване. В краставиците има и полезни вещества като витамин К, калий и магнезий.

Съдържание на вода: 95%

Домати

Те ще наситят организма ви със здравословни вещества, ще регулират водния ви баланс и ще ви предпазят от опасни заболявания благодарение на съдържащия се в тях антиоксидант ликопен.

Съдържание на вода: 94%

Спанак

Този зеленчук е известен със съдържащите се в него магнезий, други минерали и витамини. В спанака има минимално количество калории и много вода. Затова той е полезен за кожата, косата и костите.

Съдържание на вода: 92%

Ягоди

Ако редовно консумирате ягоди, можете да не се страхувате от обезводняване. Освен това те са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

Съдържание на вода: 91%

Пъпеш

Пъпешите не само се борят с обезводняването, а и съдържат големи количества от витамините А и С, както и много други полезни за здравето вещества.

Съдържание на вода: 90%

Портокали

Те са богати на витамин С и калий, които подобряват дейността на сърдечносъдовата система и повишават имунитета. Антиоксидантите в портокалите намаляват възпалителните процеси в клетките и предпазват организма от сериозни заболявания.

Съдържание на вода: 88%

Сподели във Facebook