Здраве

18 Октомври 2016

2618

Ганка Добрева

Кампания „По-силни срещу рака“ започна в Стара Загора. Целта е да се популяризират диагностичните и терапевтичните методи, свързани с рака на млечната жлеза и на маточната шийка сред жените в областта и да се създаде трайна нагласа у тях за посещение на профилактични прегледи.

Кампанията е съвместен проект на Комплексен онкологичен център - Стара Загора, социалната платформа за здраве CredoWeb и в. „Животът днес“. Осъществява се с подкрепата на Община Стара Загора, „Зонта Клуб” и сдружение „Свят без граници”. Ще продължи до 31.01.2017 г.

Стартът й ще бъде даден официално на 19 октомври - Световният ден за борба с рака на гърдата, с хепънинг пред сградата на общината, в който ще се включат представители на местната власт, „Зонта Клуб”, знакови фигури, свързани с културния и обществения живот на града, актриси и спортистки. Началото е в 16 ч.

Желаещите да се прегледат безплатно ще могат да си запишат час за специалист в същия ден на място, а за тези, които ще пропуснат откриването, профилактичните прегледи за рак на млечната жлеза ще се извършват между 12:30 и 13:30 часа всеки работен ден в хирургичния кабинет на Диагностично-консултативния блок (ДКБ) в КОЦ - Стара Загора. Прегледите за рак на маточната шийка ще се извършват пак от 12:30 до 13:30 ч. в гинекологичния кабинет на ДКБ. Нужно е предварително записване на телефона на регистратурата 042/614 196, което може да стане всеки работен ден от 12 до 13:30 ч. На ден ще минават по 4 жени. В един и същи ден жената може да мине и на двете места, ако има възможност.

Д-р Петьо Чилингиров е специалист по медицинска онкология. От 1987 г. работи в Комплексен онкологичен център - Стара Загора, а от 16 г. е негов управител.

Д-р Петьо Чилингиров: Открит рано, ракът се лекува

- В какво се изразява смисълът на такава кампания?

- Стремежът ни е да фокусираме вниманието на жените в активна възраст върху това какво представляват туморните заболявания на гърдата, как могат да се диагностицират, къде могат да се прегледат и как да се лекуват. Най-важното е  да се обърнат към специалист, който да отговори на всичките им въпроси. Ние не провеждаме профилактични прегледи кампанийно, а постоянно и целогодишно. Ракът на гърдата е най-масовото заболяване при жените и представлява 25% от всички злокачествени заболявания. 3400-3500 нови пациентки с рак на гърдата се откриват всяка година в България. Това обикновено са жени в работоспособна възраст и отсъствието от семейството и работата е свързано с много социални и икономически проблеми. Оттук идва и значимостта на здравната информираност на пациентите, повишената здравна култура. Искаме колкото може повече жени да разберат, че възможността за ранната му диагностика е голяма.

- Защо е от значение ранното диагностициране?

- Рано открит, ракът се лекува и жената може да се върне на работното си място и да се чувства пълноценна както в семейството, така и в обществото. Преди време направихме  пилотен проект за скрининг на рака на гърдата тук и във Велико Търново, който показа добър резултат - в комуникация с личните лекари отчетохме по-висока здравна култура сред населението и няколко случая на рано открит рак, които бяха успешно излекувани. Предвид социално-икономическото положение на българската жена и проблемите в здравната система е необходимо жените да бъдат информирани постоянно какво представлява ракът на гърдата и как би могъл да бъде открит. Ние разполагаме с информационни материали, извършваме профилактични прегледи ежедневно през цялата година. Записването се извършва на телефона на регистратурата.

- Страх или липса на информация води жените при вас твърде късно?

- И двете. Обикновено, когато си мислят, че имат рак на гърдата, се страхуват. И най-често минават през няколко етапа - отчаяние, търсене на становища от няколко специалисти главно с цел отхвърляне на тежката диагноза. След което започва борбата. Това е един период, който значително може да бъде скъсен и прогнозата да е по-благоприятна. В тази връзка искам да се обърна към всички жени - прегледайте се! Осигурете си спокойствие!

Източник снимка

Сподели във Facebook