Здраве

3 Март 2022

credoweb bg

Високата кръвна захар е често срещан здравословен проблем, като в основата ѝ обикновено стои инсулиновата резистентност. Свързана е и с наднормено тегло - именно мастната тъкан прави клетките нечувствителни към хормона инсулин и той не може да изпълни ролята си на ключ, който отваря клетката, за да може тя да използва глюкозата като енергия. Рискът от диабет тип 2 рязко се повишава. Ето защо е важно да се предприемат мерки за овладяване на повишената кръвна захар.

Това става по два основни начина - промяна в храненето и физическа активност. Хлябът често е заклеймявана храна, що се отнася до регулиране на кръвната захар. Добре е да се уточни, че става дума предимно за изделия от рафинирано бяло брашно, което съдържа твърде много бързо усвоими въглехидрати, но няма фибри и витамини от цялото зърно.

Ако в хляба обаче се добави от подправката сминдух, това може да се отрази благоприятно на инсулиновата чувствителност. С този извод излиза ново проучване, публикувано от Journal of Medicinal Food.

Отдавна се знае, че сминдухът като билка и подправка балансира ефекта на въглехидратите върху нивата на кръвната захар, като предотвратява нейното рязко повишаване. В това проучване са осъществени експерименти с консумация на хляб. Сминдухът не губи своите полезни свойства при печене. Друго важно условие е този хляб да бъде с пълнозърнесто брашно.

Сминдухът е растение, което прилича на детелина. То произхожда от Средиземноморието, Южна Европа и Западна Азия, но е широко разпространено и у нас. Добавят го в шарената сол заедно с други подправки. Растението има малки кръгли листа, а семената му са в дълги шушулки и имат леко горчив вкус. Листата му се продават свежи или сушени. Семената се използват както цели, така и в прахообразна форма като подправка. 

Редактор Илияна Ангелова

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook