Подсладените напитки, съдържащи над 5% захар, включително плодовите сокове, газираните напитки и чаят със захар повишават риска от онкологични заболявания. Както отбелязва ВВС, до този извод са стигнали учени от Парижкия университет „Сорбона“, които наблюдавали над 100 000 души в продължение на пет години. Според специалистите негативният ефект се дължи на повишеното съдържание на захар в кръвта.

Употребата на допълнителни 100 мл сладки напитки на ден повишава риска от рак с 18%. През целия период на проучването експертите диагностицирали 2193 случая на рак (693 – на гърдата, 291 – на простатата, 166 – на дебелото черво). Сред хората, които употребявали най-много сладки напитки (около 185 мл на ден), са установени най-много заболели от рак в сравнение с групата на тези, които консумирали по-малко от 30 мл на ден.

Онкологичните заболявания и сладките напитки са свързани чрез много фактори. От една страна тези напитки предизвикват затлъстяване, което е един от причинителите на рака. От друга страна в състава на сладките напитки присъстват опасни съединения като оцветители например.

Сподели във Facebook