Здраве

2 Декември 2013

5833

Животът днес

Поглед върху фиксаторите за зъбни протези

Ако гледате често телевизия, ще се убедите, че всеки човек със зъбни протези се нуждае от продукт, който да ги фиксира в устата. Заговорите ли по тази тема със зъболекаря си, по всяка вероятност той ще изкаже мнение, че добре направената протеза не се нуждае от допълнителни средства за задържане. Но тъй като реалността никога не е само черна или бяла – истината е някъде по средата.

Има случаи, в които пациентите трудно привикват дори и към идеално направена зъбна протеза. Честите им доводи са, че тя може да се размести или дори да изпадне. Пациентите се  чувстват несигурни, когато се смеят, хранят, говорят, особено през първите месеци. В тази ситуация употребата на фиксиращ продукт би премахнала грижите им. Когато протезата не прилепва добре, пациентите се оплакват от “разхлабване” на протезата, усещане за точки на натиск, възпаления на лигавицата поради задържане на храна.

Но не оставайте с впечатление, че сами трябва да решите нуждаете ли се от фиксиращо средство. Оставете тази преценка на зъболекаря си. Не са редки случаите, при които поради неточност се налага протезата да се преработи.

От научна гледна точка фиксаторите за зъбни протези създават временна връзка между материала, от който е изработена протезата, и лигавицата на венеца, така че се предотвратява мърдането или дори изпадането на протезата. Редно е да се прилагат само в случаи на пълно обеззъбяване, т.е. при цели протези.

Съществува голяма гама от фиксиращи продукти и поради тази причина най-удачно е да се вслушате в препоръките на зъболекаря си. Въпреки съветите обаче изборът на точното средство е поредица от проби и грешки.

Голяма е групата на фиксиращите кремове – със или без вкус, задържащи върху подсушена или влажна протеза, със или без допълнителни активни вещества - например алое. Алоето благоприятства възстановяването на наранена лигавица. Ранички в устната кухина могат да се появят при първото поставяне на нова протеза. Общото при всички фиксиращи кремове е, че се нанасят на определени места, като точки върху протезата, така че при поставянето й в устата да създадат много тънък, равномерен слой. Обикновено  потребителят индивидуално определя най-подходящото количество крем, което да прилага. Качествените фиксиращи кремове се нанасят само веднъж дневно.

Фиксиращи продукти под формата на пудра – нанасят се лесно посредством поръсване. По-подходящи са при леки и средни проблеми със закрепването. По-лесно се отстраняват при почистване от протезата в сравнение с фиксиращите кремове.

Фиксиращи подложки – доказано ефективни са при прекомерна загуба на кост, особено при долна челюст, най-често поради напреднала възраст. Лесни са за употреба, опаковани са индивидуално. Сменят се всеки ден.

Продължителността на действие на фиксиращия продукт зависи от много фактори. Обикновено тя е по-къса при долната протеза поради непрекъснатия й контакт с течности и слюнка. Това е и една от причините за фиксиране на долната протеза да се предпочита употребата на подложки.

Фиксиращите продукти се използват обикновено през деня. Препоръчително е вечер от протезите да се отстраняват хранителните остатъци, да се дезинфекцират с почистващи таблетки и да се съхраняват според дадените от лекаря указания.

Носенето на зъбни протези не изключва годишните профилактични прегледи при зъболекаря ви. Грижата за тях е неизменна част от грижата за цялото ви здраве. Не забравяйте, че те подобряват стандарта ви на живот и възстановяват естествената ви усмивка.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79