Здраве

11 Февруари 2018

Животът днес

В медицинските среди вече няколко десетилетия се водят спорове полезно или вредно е кафето. Хората отдавна обаче са оценили прекрасния му вкус и ободряващото му действие, благодарение на съдържащия с в него кофеин. Днес вече се знае, че това вещество стимулира не само главния мозък, а и цялата централна нервна система. Затова след чаша силно кафе изчезва сънливостта, апатията и отпуснатостта. Подобрява се и дейността на сетивата – зрението, слуха и обонянието. Хората по-лесно помнят, преработват информацията и раждат нови идеи.

Кафето обаче съдържа не само кофеин, а и много други вещества – киселини, ароматни съединения, както и такива придаващи му цвят и вкус. Кои от тях ще попаднат в организма на хората зависи от начина му на приготвяне, печене, от концентрацията и сортовете. С действието на тези съпътстващи вещества е свързано и благотворното влияние на кафето върху стомашно-чревния тракт. То активира отделянето на стомашен сок, като действието му е равносилно на това на месен бульон. Ако сле обилен обяд или закуска, изпиете чаша кафе, след 20-30 минути киселинността в стомаха ви ще достигне своя максимум, храносмилането и усвояването на храната ще се ускорят и ще станат по-ефективни. Кафето обаче не се препоръчва на хора с язва или гастрит. Ако все пак не могат без любимата напитка, препоръчва се да долавят прясно мляко или сметана.

Изследванията върху ползите от кафето продължават и съвсем наскоро беше доказано, че то намалява риска от появата на рак на стомаха.

Кафето обаче не бива да се употребява от хора с лесно възбудима нервна система. Кофеинът свива кръвоносните съдове, затова не се препоръчва и при хипертония и сърдечносъдови проблеми.

Отдавна се водят и спорове колко кафе трябва да се пие. Последни изследвания установиха, че полезната доза е три чаши силно кафе на ден. Но ако е натурално. Разтворимото обикновено се прави от по-некачествени и евтини сортове.

И още един въпрос – може ли да се развие зависимост към кафето както към наркотиците? Американски учени доказаха, че пристрастяването към кафето е на психическа, а не на химическа основа. Хората, които са свикнали да започват деня с чаша от ароматната и ободряваща напитка, не бива да се притесняват, тя е напълно безобидна, стига да спазват мярката.

 

 

Сподели във Facebook